Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Autosalón v Nemecku predstavil autá budúcnosti
Zdielať na

FOTO: Autosalón v Nemecku predstavil autá budúcnosti

FRANKFURT NAD MOHANOM / Skoro milión návštevníkov očakávajú na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý vo štvrtok otvoril svoje brány. Nadšenci krásnych áut a už tradične aj krásnych žien sa môžu tešiť na najnovšie trendy v automobilovom priemysle. Od extra silných športiakov, cez SUV až po najnovšie koncepty. Vo Frankfurte môžete vidieť aj novinky zo Slovenska.

​Na 67. ročníku prestížneho autosalónu nechýbajú opäť autá zo Slovenska, ktoré rozhodne nestoja niekde v kúte výstaviska. Jedným z highlitov autosalónu je luxusné SUV Porsche Cayenne, ktoré zažilo takzvanú svadbu a už sa na komplet vyrába v Bratislave.

"Doteraz sa robila karoséria v nemeckom Lipsku a podvozok u nás na Slovensku. Teraz do toho vstúpila takzvaná svadba - spájanie karosérie a podvozku. Ako prvé vozidlo značky Porche," vysvetľuje Radovan Klein z firmy Volkswagen Slovakia.

Úspešné slovenské autá

Bratislavský závod má na autosalóne ďalšiu novinku. Malé 115 koňové mestské žihadlo. Naopak, z francúzskeho koncernu PSA nevystavuje Peugeot a DS. Citroën púta novým SUV C3 Aircross, ktorého predchodca sa vyrábal v Trnave, novinka už v Španielsku. Darí sa však tomu, čo robíme u nás.

"Slovenskej C3, ktorý sa vyrába v závode v Trnave, sa darí veľmi dobre. Od uvedenia pred necelým rokom bolo predaných viac ako 170 tisíc kusov celosvetovo," potvrdil jeho úspech hovorca tejto značky František Macho.

Autonómne aj lietajúce autá

Na novinku, ktorá sa bude vyrábať u nás a ktorá rovnako budí nemalú pozornosť, sa už teraz tešia Žilinčania. Obľúbený model Kia ProCeed dostane dynamickejší a luxusnejší šat. "Je to úplne nový koncept, je to úplne nová karosárska verzia predĺženého päťdverového hatchbacku," uviedol hovorca Kia Motors Slovakia, Jozef Bačé.

Nemci z audiny predviedli prvý sériový model s automatizovaným riadením a hneď vedľa bola už autonómná vízia budúcnosti. Future now. Taky je odkaz 67. ročníka autosalónu vo Frankfurte. Ako ale viacerí vravia tieto "ufá" pristanú na zemi rýchlejšie, ako by sme mysleli.

Pri niektorých autonómnych autách nenájdete už ani volant, ani pedále. A na autosalóne sa objavil aj model lietajúceho auta. Na ten však okrem vodičáku potrebujete aj papiere na helikoptéru.

Súvisiace články