Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Japoncov zobudili výstražné sirény, pred raketou sa utekali skryť do pivníc
Zdielať na

Japoncov zobudili výstražné sirény, pred raketou sa utekali skryť do pivníc

TOKIO. SOUL / Japonci sa na základe smerníc pre prípad poplachu utekali skryť do pivníc, po celom ostrove Hokkaidó sa v čase preletu severokórejskej rakety zastavila doprava.

Obyvateľov druhého najväčšieho japonského ostrova Hokkaidó v piatok skoro ráno zobudili výstražné sirény varujúce pred severokórejskou raketou, ktorá preletela ponad Japonskom. Prvýkrát sa sirény rozozvučali krátko na to, ako Pchjongjang strelu vypustil, druhýkrát v čase, keď raketa prelietavala Japoncom nad hlavami.

Ľudia sa na základe smerníc pre prípad poplachu utekali skryť do pivníc, po celom ostrove sa v čase preletu rakety zastavila doprava.

Panika

Predstaviteľ prefektúry Hokkaidó Šudži Košida napriek tomu tvrdí, že všetko prebehlo hladko a medzi obyvateľmi nevznikla priveľká panika. Keďže väčšina obyvateľov sa v tom čase zdržiavala ešte vo svojich domovoch, nevznikli ani výraznejšie dopravné zápchy.

Raketa stredného doletu, ktorú ponad Japonsko v piatok vystrelila komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR), dopadla do vôd severného Tichého oceánu.

​Podľa juhokórejskej a americkej armády, ktoré o teste informovali, by malo ísť o doteraz najdlhší let severokórejskej rakety stredného doletu. Podľa juhokórejskej armády bola dĺžka letu 3 700 kilometrov, pričom raketa dosiahla počas letu maximálnu výšku 770 kilometrov.

Podľa Južnej Kórey išlo v tomto roku už o devätnástu skúšku severokórejskej balistickej strely a zároveň o druhú raketu, ktorú KĽDR za posledný mesiac vystrelila ponad Japonsko. Raketu Severná Kórea tradične vypustila z medzinárodného letiska v metropole Pchjongjang.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy