Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Severná Kórea odpálila ďalšiu raketu. Smerovala na Japonsko
Zdielať na

Severná Kórea odpálila ďalšiu raketu. Smerovala na Japonsko

SOUL, TOKIO / Severná Kórea odpálila raketu z oblasti Pyongyang Sunan na severnom okraji hlavného mesta skoro ráno miestneho času. Informáciu oznámil Generálny štáb Juhokórejskej armády. Raketa letela na východ a zasiahla Tichý oceán. Správu potvrdila japonská protivzdušná obrana, podľa ktorej raketa letela z oblasti letiska Pchjongjang ponad japonský ostrov Hokkaió a dopadla do oceánu približne 2 000 míľ východne od jej brehov. Podľa televízie NHK Japonsko svojich obyvateľov varovalo, aby sa ukryli.

Podľa japonského ministra zahraničia Taróa Kona, išlo vzhľadom k doletu o medzikontinentálnu balistickú raketu. Podľa americkej armády ale Severokórejci odpálili raketu stredného doletu. Bezpečnostná rada sa kvôli tomuto incidentu stretne v piatok večer za zatvorenými dverami o 21:00 hod.

Raketa preletela dokopy 3 700 kilometrov a pohybovala sa v maximálnej výške 770 kilometrov nad zemou. Leteckú dopravu raketa podľa japonskej vlády nenarušila. Japonský hovorca Yoshihida Suga novinárom povedal, že japonské ozbrojené sily sa nepokúšali severokórejskú raketu zostreliť.

Kancelária prezidenta Južnej Kórey podľa agentúry Reuters okamžite zvolala zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady a Bezpečnostnú radu zvolalo aj Japonsko. Miestna vláda vydala vyhlásenie, že nemá žiadne informácie o žiadnej časti rakety, ktorá by zasiahla japonské územie. Po konzultácii s USA a Južnou Kóreou bude vraj Tokio na vystrelenie rakety "primerane reagovať".

Južná Kórea zareagovala raketou

Južná Kórea na novú provokáciu Kim Čong-Una ihneď zareagovala. Neďaleko hraníc s KĽDR odpálila dve balistické rakety. Podľa juhokórejského ministerstva obrany jedna z rakiet zasiahla cieľ v Japonskom mori, druhá spadla do vody v počiatočnej fáze letu. Informáciu uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Juhokórejská armáda odpálila tieto dve rakety len niekoľko minút po odpálení balistickej strely Severnou Kóreou. Simulovaný protiútok bol nariadený juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

USA vyzýva Rusko a Čínu

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval všetky krajiny sveta, aby prijali "nové opatrenia" proti Severnej Kórei po tomto raketovom teste. Tillerson dodal, že prebiehajúce severokorejské provokácie len prehĺbili diplomatickú a hospodársku izoláciu KĽDR.

Tillerson vyzval najmä Rusko a Čínu. "Obe krajiny musia priamymi vlastnými skutkami ukázať, že tieto hazardné raketové štarty nebudú tolerovať," uviedol. Povedal, že Čína pokrýva väčšinu ropy, ktorú potrebuje KĽDR a že Rusko je "najväčším zamestnávateľom severokórejčanov vyslaných na nútené práce".

Provokácie Pchjongjangu odsúdila aj Austrália. "Je to ďalší nebezpečný, bezohladný a kriminálny krok severokórejského režimu, ktorý ohrozuje stabilitu v regióne a vo svete. Čo najdôraznejšie ho odsudzujeme," povedal austrálsky premiér Malcolm Turnbull. 

Potopenie Japonska

Správa o odpálení rakety prichádza deň po tom, ako sa KĽDR vyhrážala "potopením" Japonska a Spojené štáty rozmetá na prach za podporu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o nových sankciách voči Severnej Kórei.

Pchjongjang vypálil balistickú strelu aj 29. augusta, tá tiež smerovala ponad ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu. Od roku 1998 to už bolo šiesty raz, čo ponad územie Japonska letela raketa KĽDR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy