Skoro jasno
18°
Bratislava
Vieroslava
30.3.2024
Ak niekomu poviete, že je hlúpy ako hus, mal by to brať ako lichôtku
Zdielať na

Ak niekomu poviete, že je hlúpy ako hus, mal by to brať ako lichôtku

SLOVENSKO / Sú prirovnania, ktoré bežne používame a možno na nich nie je ani kúsok pravdy. Napríklad určite ste aj vy niekedy použili prirovnanie - hlúpy ako hus. Človek, ktorý bol adresátom tejto poznámky, sa potom zrejme urazil. Urazená však môže byť aj samotná hus. Podľa odborníkov je totiž práve hus múdry tvor.

Pokiaľ by sme mali brať výrok, že "ona je len hlúpa hus" doslovne, podľa znalcov husí by to nebolo nič hanlivé, ale skôr by išlo o lichôtku. "Hus dokáže svojimi citlivými hmatovými receptormi na základe odrazu vĺn odhadnúť tvar vecí, ktoré sú pod vodou," vysvetľuje zoologička Martina Nemčeková z bratislavskej zoo.

Divé husi majú vynikajúce navigačné schopnosti, skvelú pamäť a zrak. Sú vynikajúcimi letcami v obrovských výškach až do 5 kilometrov a o ich inteligencii svedčí napríklad aj fakt, že pri jesennom sťahovaní sa na juh v noci sledujú svetlá lámp na diaľnici. Medzi divými a domácimi husami veľký rozdiel nie je. Podľa zoologičky je pamäť u domácich husí trochu redukovaná.

Nevšedný otec husí

A ešte toľko, že domáce husi bývajú aj biele a sú monogamnejšie ako divé. Ale pripomeňme si ešte raz kŕdeľ divých husí, o ktoré sa odmalička stará známy Američan Adam, aby ich napokon vypustil do voľnej prírody.

Tento kŕdeľ husí ho sprevádza všade, kam sa vyberie pešo alebo aj autom. Môže za to ich typická vlastnosť, ktorú popísal svetoznámy ornitológ Rakúšan Konrad Lorenz. "Húsa považuje za svoju matku prvého živého tvora, ktorého uvidí. Nasleduje ho po celý svoj život," dodáva zoologička.

Hus zachránila aj Rím

To, čo z nášho ľudského pohľadu robí hus hlúpou, je najmä jej hlasné gáganie. "Najmä ženy sa prirovnávajú k tomu, že sú hlúpe ako husi. Vyplýva to najmä z toho gagotu. A že vyklebetia aj to, čo by nemali," hovorí známa etnologička Katarína Nádaská.

Môže za to zrejme legenda o svätom Martinovi, keď sa ukryl medzi husi pred povýšením na biskupa. Husi ho tým gagotom prezradili. Prvé zmienky o husiach siahajú viac ako 4 tisíc rokov naspäť do Mezopotámie.

Ako posvätné zviera si ju ctili starí Gréci a Rimania a práve paradoxne pre spomínané gáganie. "Husi zachránili Rím, keď naňho útočili Germáni. Práve gagot husí zobudil stráže a ubránili mesto," dodáva etnologička Nádaská.

Súvisiace články