Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lenin končí aj na Ukrajine. Zničili už viac ako 1 000 sôch
Zdielať na

Lenin končí aj na Ukrajine. Zničili už viac ako 1 000 sôch

UKRAJINA / Po celej Ukrajine v tomto období likvidujú všetky symboly komunizmu. Demontujú sochy Lenina a prepisujú názvy ulíc. Zmizlo už viac ako 1 000 sôch bývalého sovietskeho vodcu. Naši kolegovia tam nakrúcali a zisťovali, kde sochy skončili.

Prvá socha Lenina išla k zemi ešte počas protivládnych protestov v Kyjeve. Socha Lenina stála donedávna aj v centre Veľkého Berezného. Ukrajina prijala ešte v roku 2015 zákon o dekomunizácii. V praxi má byť jeho cieľom zničiť všetky symboly komunizmu.

"Všetky školy museli mať povinne takzvaný Leninský kút, tam stál Lenin. Školy mali možno 50 tried a v každej triede visel Leninov portrét. Keď sa ale Ukrajina stala nezávislá, sochy začali predávať v bazároch," vysvetľuje pre TV JOJ Fedor Šandor, historik z Užhorodskej národnej univerzity.


"Oni bojujú s vlastnou históriou a národ, ktorý bojuje s históriou si ju zrejme bude musieť zopakovať," dodáva zberateľ Mikuláš Juščík, ktorý o sebe tvrdí, že je komunista a všetky symboly komunizmu sú preňho srdcová záležitosť.

Podľa Ukrajincov sa na sochy Lenina nepoužívali príliš kvalitné materiály. No našli sa aj umelecké diela z drahých kovov alebo mramoru.

"To bola jedna akoby forma, jednu urobili a odliatky sa robili ako na páse, niektorí sochári za to dostali aj pekné peniaze. A hlavy Lenina ste mohli kúpiť v obchode. Malé alebo veľké," dodáva historik Fedor Šandor.

Stotisíc sôch

"Vo Veľkom Bereznom sme mali dva pamätníky Leninovi. Ale vláda nariadila tieto monumenty demontovať. Zlodeji si mysleli, že táto socha je z drahého materiálu a preto jej odpílili hlavu," hovorí starosta Veľkého Berezného Bohdan Juriovič Kirlik.

Podľa historika Fedora Šandora, sóch lenina a hláv bolo na území Ukrajiny do sto tisíc. Nielen Lenin, ale aj Brežnev, Chruščov aj Stalin.

Po celej Ukrajine demontovali takmer 2 300 monumentov, z nich viac ako polovicu tvorili sochy Lenina. Taktiež bolo premenovaných množstvo ulíc aj niektoré mestá, ktorých názvy súviseli s bývalým Sovietskym zväzom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy