Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sandále, šľapky alebo cvičky. Táto obuv vás môže v Tatrách pripraviť o život
Zdielať na

Sandále, šľapky alebo cvičky. Táto obuv vás môže v Tatrách pripraviť o život

VYSOKÉ TATRY / Na nohách turistov môžete vidieť rôznu nevhodnú obuv. A to aj tam, kde by ste to nečakali, vysoko v našich veľhorách. Šokovaný zostal aj jeden z našich divákov. Poslal nám fotografie z reťazí z Bystrej lávky vo Vysokých Tatrách. Štvorčlenná rodina mohla prísť pre obuv o život.

Divák Tibor Bruk nám poslal do redakcie spravodajstva TV JOJ fotografiu turistov z reťazí z Bystrej lávy vo Vysokých Tatrách. Aj on sám ostal šokovaný. "Ja keď som toto videl, tak som vytiahol telefón a odfotil som ich. Toto musí byť memento pre niektorých ľudí, lebo toto je nonsens," povedal Tibor Bruk.

Na fotografii vidieť len časť rodiny. Malí chlapci a otec mali podľa Tibora na nohách cvičky a mam gumenú obuv. "Vo výške 2 300 metrov nad morom ľudia nemali ani ruksak, ani dáždnik, bundu. Ja keď som videl strach v občiach detí a tej mamy, ja som normálne neveril vlastným očiam," dodáva autor fotografie.

Smrteľný pád

Tibor sa tak zmenil z turistu na záchranára. Keby on a ostatní turisti vystrašenej rodinke nepomohli zísť dole, asi by všetko dopadlo inak. "Mama ani nevedela, ako má zísť tie reťaze. Ona išla hlavou dolu, nohy vzadu, no proste niečo úplne strašné," doava Tibor.

"Evidujeme aj smrteľné nešťastia, ktoré boli zapríčinené práve nevhodnou obuvou. Či už išlo o snehové polia alebo pohyb v exponovanom teréne, kde došlo k pošmyknutiu a následnému pádu," vysvetľuje riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

V kronike horských záchranárov je viac ako dosť mŕtvych alebo ťažko zranených zle obutých turistov. Jozef Janiga tento smutný trend sleduje už niekoľko rokov. Ako dodáva, na začiatok bol problém s nedostatkom kvalitnej obuvy alebo bola veľmi drahá. Teraz keď je už dostupná, šéf záchranárov to berie ako recesiu alebo bezohľadnosť.

Ani milovníci botasiek v horách nevyhrávajú. Terén nie je rovný, členok nie je chránený a tak môže dojsť k potvrtnutiu alebo pádu. "Kto ide do lesa, mal by sa správne obuť. Určite odporúčam vysokú topánku s pevným členkom a s poriadnou vibramovou podrážkou," dodáva Jozef Janiga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy