Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Islamský štát sa vyhráža pápežovi Františkovi, chce zaútočiť na Rím
Zdielať na

Islamský štát sa vyhráža pápežovi Františkovi, chce zaútočiť na Rím

RÍM / Teroristi z teroristickej organizácie Islamský štát sa vyhrážajú už aj pápežovi. V novom videu hrozia útokmi na pápeža Františka a na Rím. Podľa vatikánskeho štátneho tajomníka kardinála Pietra Parolina je toto video znepokojujúce najmä kvôli nenávisti, ktorú obsahuje. Bezpečnostné opatrenia vo Vatikáne sú však dlho na vysokej úrovni, povedal Parolina pre talianskych novinárov.

Videoklip, na ktorom je hlava katolíckej cirkvi označený za cieľ útoku islamistov, sa v piatok objavil na sociálnych sieťach. Muž zo zahalenou tvárou hrozí neveriacim, že útočníci prídu do Ríma. Pritom drží fotografiu pápeža Františka a bývalého pápeža Benedikta XVI., ktoré následne roztrhne.

Teroristické útoky

Parolín povedal novinárom, že video videl v sobotu. "Samozrejme, nie je možné aby sme si nerobili starosti. Je to ale hlavne kvôli nezmyselnej nenávisti, ktorú video obsahuje," povedal kardinál. Dodal, že Vatikán neprijal dodatočné bezpečnostné opatrenia, pretože existujúce sú už dostatočne vysoké.

Pri cirkevných budovách po celom Taliansku, vrátane Vatikánu, sú posilnené bezpečnostné opatrenia od minuloročného teroristického útoku vo francúzskom Nice, kde radikálny islamista prišiel nákladným autom na kolonádu plnú ľudí a zrážal ich. Zabil pritom 86 ľudí.

Pri bazilike svätého Petra vo Vatikáne sú rozostavané bariéry a nasadené policajné hliadky a vojenské vozidlá, ktoré sťažujú útok vozidlami. Taký útok sa podarilo teroristom uskutočniť minulý týždeň v centre Barcelony, kde zabili 13 ľudí a zranili viac ako 100.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy