Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Barcelona pochodovala proti terorizmu, Zúčastnilo sa pol milióna ľudí
Zdielať na

Barcelona pochodovala proti terorizmu, Zúčastnilo sa pol milióna ľudí

BARCELONA / Barcelona, ktorá sa pred viac ako týždňom stala terčom teroristických útokov, v sobotu večer pochodovala proti terorizmu. V metropole Katalánska očakávajú aj kráľa Felipe VI., pre ktorého to bude prvá účasť na občianskej demonštrácii od jeho nástupu na trón v roku 2014. Pod heslom Nemám strach chcú účastníci vyjadriť jednotný postoj voči terorizmu.

Manifestácia sa začala o 18:00 SELČ v záhradách Salvadora Espriua (tiež Jardinets de Gracia). V čele sprievodu išli policajti, členovia záchranných zložiek či obchodníci z triedy La Rambla, ktorí minulý štvrtok ukrývali ľudí vo svojich obchodoch bezprostredne po atentáte. Politická reprezentácia, medzi ktorou je napríklad veľká časť španielskej vlády, vrátane premiéra Mariana Rajoya, katalánska vláda a predsedovia ďalších autonomných vlád Španielska, išla v druhom rade sprievodu. 

Sprievod ide na asi 1,5 kilometra vzdialené Katalánske námestie, ktoré je rušným centrom Barcelony a zbiehajú sa na ňom najväčšie ulice a promenády, vrátane slávnej triedy La Rambla. Práve od Katalásnekho námestia vyšiel 17. augusta okolo piatej hodiny popoludní po La Rambla atentátnik s autom, ktorým zabil 13 ľudí a ďalšiu stovku osôb zranil. Na úteku zavraždil mladý Maročan ešte jedného muža, s ktorého autom ušiel policajnej hliadke. Polícia atentátnika zastrelila v pondelok neďaleko Barcelony. 

Na Katalánskom námestí by sa mal odohrať malý ceremoniál. Okolie centra, kadiaľ sprievod ide je uzavreté. Radnica tiež vyzvala obyvateľov, aby o 15:00 nechodili do centra autom a išli radšej pešo alebo metrom. V meste je posilnená aj verejná doprava. 

Katalánska polícia na Twitteri zverejnila niekoľko doporučení pre účastníkov demonštrácie, aby mali napríklad doklady, aby deťom dali náramok s telefónnym číslom, ale tiež aj to, aby si nebrali veľké tašky či batohy. Polícia tiež ľudí vyzvala, aby nešírili poplašné správy a riadili sa pokynmi bezpečnostných zložiek. 

Podobnú masovú demonštráciu Barcelona už zažila v roku 2004, kedy do ulíc mesta vyšlo 1,2 milióna ľudí. Stalo sa tak deň po teroristických útokoch na vlaky v Madride, pri ktorých džihádistická skupina zabila 191 ľudí a viac ako 2000 ďalších zranila. 

O nedávnom útoku nájdete viac informácií v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy