Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Hurikán Harvey si vyžiadal šesť obetí. Pevninu sužujú silné záplavy
Zdielať na

VIDEO: Hurikán Harvey si vyžiadal šesť obetí. Pevninu sužujú silné záplavy

AUSTIN / Hurikán Harvey dorazil nad americký štát Texas, kde ho sprevádzali silné dažde a vietor, ktoré poničili domy v mestách na pobreží Mexického zálivu. Harvey dosiahol pevninu ako búrka štvrtej kategórie v piatok v noci, pričom ho sprevádzal vietor o rýchlosti 209 kilometrov za hodinu. V priebehu niekoľkých hodín zoslabol a v sobotu skoro ráno ho Národné hurikánové centrum (NHC) vyhlásilo za búrku druhej kategórie.

Hurikán Harvey zosilnej na štvrtý stupeň z päťbodovej škály. Dorazil na pobrežie amerického štátu Texas. Postupne ale zoslabol, až sa dostal na druhý stupeň. Rýchlosť vetra už ráno dosahovala 185 kilometrov za hodinu. Hurikán by mal podľa odhadov počas týždňa ďalej slabnúť a do zasiahnutej oblasti priniesť viac dažďa. NHC tiež varuje, že v pobrežných oblastiach by mohlo v jeho dôsledku dojsť k zvýšeniu počtu života ohrozujúcich búrok. 

Dážď  môže mať za dôsledok rozsiahle záplavy. Podľa predpovedí by na niektorých územiach v štáte mohlo počas týždňa napadať až 101 centimetrov zrážok, pričom niektoré miesta už v sobotu hlásili vyše 50 centimetrový úhrn zrážok. NHC varuje, že povodne môže spôsobiť aj príliv.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v Texase stav prírodnej katastrofy. Desiatky tisíc ľudí utieklo z oblastí, ktoré majú byť zasiahnuté. Trump oznámil na Twitteri, že prírodnú katastrofu vyhlásil na žiadosť texaského guvernéra Grega Abbotta. Podľa najnovších informácii by mal mať hurikán na svedomí najmenej šesť obetí. 

"Vieme, že milióny ľudí pocítia dopad tejto búrky," povedal hovorca NHC. "Naozaj sa modlíme, aby ľudia počúvali činiteľom,ktorí riešia núdzové situácie a dostali sa z cesty," dodal. Záchranári na niekoľkých miestach pomáhajú ľuďom, ktorých ohrozujú prívalové vody. Pre zaplavenú dráhu uzavreli letisko v Houstone. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy