Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Skupina psychiatrov varuje Kongres pred Trumpovým psychickým zdravím
Zdielať na

Skupina psychiatrov varuje Kongres pred Trumpovým psychickým zdravím

Archívna reportáž

WASHINGTON / Skupina psychiatrov napísala americkému Kongresu dopis, v ktorom varuje, že Donald Trump v Bielom dome vzhľadom k svojmu mentálnemu rozpoloženiu predstavuje nebezpečenstvo pre celý svet. Autori preto vyzývajú zákonodarcov, aby ustanovili zvláštnu expertnú komisiu, ktorá duševné zdravie najmocnejšieho človeka na svete posúdi.

"Nemusíte byť psychiater, aby ste v (Trumpovom) správaní rozpoznali znaky impulzívneho, bezohľadného a narcistického správania. To v osobe prezidenta Trumpa nezávisle od diagnózy vystavuje svet riziku," cituje piatkové vydanie denníka The Independent z dopisu, ktorý dostali demokrati aj republikáni. 

"Čelíme priamemu a akútnemu ohrozeniu, najmä pokiaľ ide o Severnú Kóreu a prezidentovo velenie jadrovému arzenálu," píše sa ďalej v liste. Spísala ho skupina piatich psychiatrov vedená Bandy Lee z Univerzity Yale, ktorá vyzvala zákonodarcov v Kongrese, aby nechali Trumpov psychiatrický stav preveriť zvláštnou komisiou. 

Špekulácie o jeho duševnom zdraví sa objavili už počas kampane, vtedy však len z radov jeho protivníkov, demokratov. Teraz ale častejšie zaznieva kritika aj z jeho vlastných radov, republikánov. 

Demokrati navrhujú vytvoriť 11 člennú komisiu zloženú aj z demokratov aj z republikánov. Táto komisia by mala dohliadať na Trumpovo psychické a fyzické zdravie a pokiaľ by ho považovala za nekompetentné, mohla by navrhnúť jeho odvolanie z Bieleho domu. Komisia by mala byť trvalá a nemala by byť zameraná len na Trumpa, ale aj na jeho nástupcov. 

Trump trvá na tom, že ide o štvavú kampaň a prezentuje na sociálnej sieti úspechy na všetkých frontoch, ktoré sa podľa neho jeho administratíve podarilo dosiahnuť.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/901032475111116800

Súvisiace články

Najčítanejšie správy