Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezident Trump nie je prieberčivý. Bratislavčanovi za jedlo osobne poďakoval
Zdielať na

Prezident Trump nie je prieberčivý. Bratislavčanovi za jedlo osobne poďakoval

RIJÁD / Juraj Kalna je jediným Slovákom, ktorý kedy šéfoval kuchyni v paláci dubajského šejka. Má množstvo medailí z rôznych súťaží. Podľa jeho slov sú pre neho cennejšie osobné poďakovania od spokojných hostí. Jedným z nich bol aj americký prezident Donald Trump. Ten sa s Bratislavčanom aj nechal vyfotiť.

Vo filmoch býva bežné, že si prezidenti či králi volajú ľudí, ktorí im pripravovali jedlo a ďakujú im, realita je iná. "Normálne by sme to ani nemali mať dovolené, ale keďže si to on sám vyžiadal, tak to sa nedá povedať nie," spomína na stretnutie Juraj Kalna. Nepripravil mu pritom nič špeciálne. Ako sám tvrdí, v tomto je americký prezident jednoduchý človek. Na tanieri privíta burger či steak. 

Vyznieva to jednoducho - no celý postup schvaľovania menu chce svoj čas. Ako nám potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí Slovenska, niekedy to pri dlhšie trvajúcej významnej návšteve môže trvať aj mesiac. "V prípravnej fáze diplomatický protokol Ministerstvo zahraničných vecí komunikuje s ambasádou danej krajiny. Jednou z otázok sú aj diétne obmedzenia hosťa," hovorí riaditeľ tlačového odboru ministerstva Igor Skoček. 

Špeciálna previerka

Majster kuchár, ktorý precestoval viac ako 60 krajín sveta tvrdí, že mal šťastie, že mohol variť pre prezidenta USA a týždeň predtým aj pre jeho predchodcu Obamu. V jeho prospech hovorili skúsenosti z varenia pre šejkovu rodinu v Dubaji. No aj tak musel prejsť špeciálnou previerkou. Podstúpiť musel aj lekársku prehliadku. Podobne to vyzerá aj u nás. "Preverovanie surovín a potravín pre chránené osoby prebieha na viacerých úrovniach. Sleduje sa s čím prišli do kontaktu, dátum spotreby, akým spôsobom boli upravené, kde boli skladované a podobne," vysvetľuje Petar Lazarov, hovorca Ministerstva zahraničných vecí. 

Súvisiace články