Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nečakaný zákaz. Mestskí policajti nesmú pracovať v utajení
Zdielať na

Nečakaný zákaz. Mestskí policajti nesmú pracovať v utajení

TRNAVA / Po jedenástich rokoch majú mestskí policajti v Trnave zákaz vykonávať akúkoľvek činnosť v civile. Nečakane tak nariadil prokurátor. Policajti mesta tak už napríklad nemôžu anonymne kontrolovať predávanie alkoholu mladistvým, odhaľovať vreckárov na trhu alebo pokutovať psičkárov. Paradoxné je, že všetci boli doteraz s ich prácou maximálne spokojní.

Policajti v civiloch pracovali už jedenásť rokov. Zažiť ich mohli psíčkari už o šiestej ráno pri bytovkách. "Chytili sme päť, šesť ľudí, to bolo pravidlo. Bolo už vidno výsledky, že ubudlo tých výkalov, čo aj obyvatelia dotknutých lokalít sami oceňovali," hovorí jeden z mestských policajtov Róbert Mäsiar. 

V utajení pracovali aj na rôznych trhoch, či jarmokoch.  "Keď je policajt bez uniformy, je to omnoho jednoduchšie. Pretože ten vreckár si vás nevšíma, berie vás ako ktorúkoľvek osobu a môžete ho pristihnúť," vysvetľuje mestský policajt Tomáš Grman. Expertka na právo, Lucia Kurilovská, hovorí, čo robiť v prípade, keď prax ukáže, že určité ustanovenia konkrétneho zákona nevyhovujú alebo idú priamo proti občanom. "Je potrebné navrhnúť zmenu zákona, pretože tie zákony smerujú k tomu, aby slúžili celkovému účelu, prečo napríklad aj mestská polícia zriadená bola."  Za to, aby mestskí policajti pracovali aj v civile sú aj samotní občania. 

Súvisiace články