Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vďaka odpadkom ušetríte. Môžu vám vykúriť celý dom
Zdielať na

Vďaka odpadkom ušetríte. Môžu vám vykúriť celý dom

NEW YORK / V USA spustili pilotný projekt, ktorý sa zameriava na bioodpad z domácností. Plánujú ho spracovať a vyrobiť z neho bioplyn. Neskôr bude slúžiť na vykurovanie.

Všetko, čo vyhodíte sa vám vráti späť v podobe tepla vo vašich radiátoroch. To je plán newyorských úradov, ktoré začali k obytným domom rozvážať odpadkové kontajnery na bioodpad. Ľudia sa tomuto nápadu nebránia. "Hádžeme tam všetky zvyšky potravín, pripáleného jedla, časti, ktoré nevyužijeme po čistení zeleniny a ovocia. Je to veľmi jednoduché a zredukovali sme si tak odpad takmer o polovicu,“ hovorí jedna z obyvateliek Sara Schiwal. 

Asi tretinu zo všetkého odpadu v New Yorku tvorí bioodpad. Časť končí na farmách ako kompost, zvyšok by chceli spracovať."Odpad z jedla je po spracovaní podobný látkam v čističkách odpadových vôd. Rozhodli sme sa preto, že z neho budeme vyrábať bioplyn,“ vysvetľuje zástupkyňa továrne Pam Elardo. Doteraz z čističiek okrem vody produkovali bioplyn. Časť používali na vykurovanie vlastnej továrne, zvyšok vypúšťali do vzduchu. Po pridaní bioodpadu produkcia stúpne, čo by malo stačiť aj pre domácnosti. 

Plyn z bioodpadu musia najprv upraviť, aby bol vhodný do potrubí v domácnostiach. Ak sa im to podarí, mohli by do konca roka vykurovať viac ako päť tisíc domácností. 

Súvisiace články