Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polícia obvinila dvoch mužov z pripravovaného útoku na lietadlo
Zdielať na

Polícia obvinila dvoch mužov z pripravovaného útoku na lietadlo

Archívna reportáž

SYDNEY / Austrálska polícia obvinila dvoch mužov zadržaných cez víkend v Sydney z plánovania teroristického útoku na lietadlo a z prípravy chemického útoku. Podľa austrálskej polície muži plánovali útok na civilné lietadlo spoločnosti Etihad Airways a mali napojenie na dôležitého člena teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

"Išlo o jeden z najsofistikovanejších plánovaných útokov v Austrálii," uviedol v piatok na tlačovej konferencii Michael Phelan z vedenia austrálskej federálnej polície. Dodal, že bez úzkej a rýchlej spolupráce spravodajskej služby a polície mohlo dôjsť ku katastrofe.

Austrálska polícia zatkla v sobotu v Sydney štyroch mužov. Jedného z nich prepustila, dvoch vo štvrtok obvinila a jeden je zatiaľ vo vyšetrovacej väzbe bez vzneseného obvinenia. Potom, čo pokus o útok z 15. júla zlyhal, zmenili obvinenia taktiku a začali plánovať chemický útoku, uviedla polícia. 

Premyslený plán

Jeden z obvinených, štyridsaťdeväťročný muž zo Sydney, podľa Phelana priniesol na letisko v Sydney batožinu s podomácky vyrobeným výbušným zariadením. Požiadal svojho brata, aby ho odniesol k odbaveniu. Ten to ale neurobil, hoci údajne nevedel, že v kufri je výbušnina. Polícia uviedla, že zatiaľ nevie, prečo nakoniec jeden z mužov s kufrom z letiska odišiel.

Komponenty k výbušnému zariadeniu sa podľa polície dostali do Sydney nákladným lietadlom z Turecka. Poslal ich údajne člen IS, ktorý potom dával obvineným inštrukcie, ako výbušné zariadenie zostaviť. Phelan priznal, že táto skutočnosť je znepokojujúca. "Všetky bezpečnostné zložky okolo nákladnej leteckej dopravy už zaviedli na základe tohto odhalenie ďalšie opatrenia," uviedol Phelan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy