Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Umelá inteligencia si vyvinula vlastnú reč. Roboty začali spolu komunikovať
Zdielať na

Umelá inteligencia si vyvinula vlastnú reč. Roboty začali spolu komunikovať

BRATISLAVA / Umelá inteligencia zaskočila ľudí. Dva softvérové roboty počas experimentu začali medzi sebou komunikovať pre ľudí nezrozumiteľnou rečou. Samé od seba. Tú reč si vlastne vymysleli na to, aby efektívnejšie dokázali ukončiť zadanú úlohu. Vyvolalo to celkom rozruch, pretože to vyzerá tak, že sa počítačové programy vymkli spod kontroly. Otázkou je, aká je pravdepodobnosť, že by umelé inteligencie začali takto komunikovať medzi sebou hromadne a obrátili sa proti svojim stvoriteľom?

Bob: "Ja môžem ja ja všetko ostatné..."
Alice: "Lopty majú pre mňa nulu, pre mňa, pre mňa, pre mňa, pre mňa, pre mňa, pre mňa..."

Takto znel dialóg medzi robotmi Bobom a Alice. Na prvý pohľad to vyzerá ako náhodne posplietané slová. Odborníci však tvrdia, že ide o reč. "Udialo sa to, že 2 softvérové roboty v nejakom čase opustili angličtinu a vytvorili si vlastný jazyk, ľudia nerozumeli o čom tie dva roboty hovorili," povedal František Duchoň z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU BA.

Spočiatku hovorili v angličtine, neskôr pre zefektívnenie komunikácie vyvinuli systém kódovaných anglických slov. Dôkazom toho, že išlo o reč, ktorej obe strany rozumeli, je fakt, že v tejto čudnej reči pokračovali v komunikácii a spolupracovali na zadanej úlohe. Výskumníci najznámejšej sociálnej siete si len lámali hlavu nad tým, o čom tá komunikácia bola.

Roboty si zjednodušili komunikáciu zrejme preto, že ľudská reč je pre robotov príliš komplikovaná a pre dorozumievanie neefektívna. Toto nie je prvý prípad, podľa odborníka sa to deje neustále. Otázka ale znie, môže si umelá inteligencia vytvoriť jazyk, ktorému človek nebude rozumieť a obráti sa to napokon proti nemu? "V zmysle ako to bolo Terminátorovi, to nie," upokojuje Duchoň.

Veľmi závisí aj od toho, čomu sa robot naučí. "Umelá inteligencia sa učí prostredníctvom svojho učiteľa. Tí vedci, ktorí s tým pracujú, sú natoľko príčetní, aby púšťali umelú inteligenciu len do jednotlivých úloh," tvrdí Duchoň. Do riadenia systémov ich zatiaľ nepúšťajú, vždy musí jestvovať kontrolné tlačítko, ktorým človek podozrivú aktivitu ukončí.

Súvisiace články