Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zvieratá masovo vymierajú. Príčinou je človek
Zdielať na

Zvieratá masovo vymierajú. Príčinou je človek

GUADALUPE / Ochrancovia životného prostredia bijú na poplach. Už pred rokmi sa na našej planéte začalo šieste masové vymieranie niektorých druhov zvierat. Po prvý raz je ale príčinou najmä človek. Vyhynutie totiž hrozí aj takým druhom, ktoré zabezpečujú život na našej planéte.

Podľa správy o masovom vymieraní vyhynulo od roku 1900 viac ako 400 druhov stavovcov. Stalo sa to omnoho rýchlejšie ako v minulosti. Za normálnych okolností by toľko druhov malo vymrieť za 10 tisíc rokov. Tento trend stále pokračuje.

"Zamerali sme sa na veľkosť straty populácie u 27 000 stavovcov ako sú cicavce, vtáky, plazy a obojživelníky. To, na čo sme prišli je pomerne závažné, pretože u 30 percent hodnotených druhov populácia rýchlo klesá," uviedol spoluautor štúdie Gerardo Ceballos. 

K poslednému veľkému vymieraniu došlo pred miliónmi rokov, keď z povrchu Zeme zmizli dinosaury. V súčastnosti je to prvý raz, čo za vymieranie zvierat môže ľudstvo, ktoré zhoršilo klímu, vyrúbalo lesy, znečistilo životné prostredie a pustilo sa do nadmerného rybolovu. "Hovoríme o strate veľkého množstva druhov asi za 100 alebo 150 rokov. Koncom storočia by sme mohli stratiť 70 percent týchto druhov a môžeme si za to sami," Gerardo Ceballos. 

Už v priebehu troch generácií by mohlo vymiznúť opeľovanie včelami. Tie sú len jednou súčasťou reťazca, ktorý umožňuje život človeka na planéte. "Všetky tieto druhy tvoria základ, ktorý umožňuje život na zemi, preto je situácia taká vážna. Vedci ich nazývajú "environmentálnymi službami", teda výhodami, ktoré máme z bezproblémového fungovania prírody a sú nevyhnutné na to, aby na zemi existoval život," uvádza Ceballos. 

Súvisiace články