Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vlky sa stali psami, aby mohli konzumovať zvyšky ľudskej potravy, tvrdí štúdia
Zdielať na

Vlky sa stali psami, aby mohli konzumovať zvyšky ľudskej potravy, tvrdí štúdia

BRATISLAVA / Domestikácia vlkov, z ktorých sa postupom času stali psy, sa odohrala iba na jednom mieste pred 20- až 40-tisíc rokmi, tvrdia vedci v najnovšej štúdii.

Prišli na to skúmaním DNA troch psov, ktorých pozostatky našli v Nemecku a Írsku a ktorí žili pred 4700 až 7-tisíc rokmi. Doteraz prevládajúca teória hovorí, že psy sa z vlkov vyvinuli najmenej na dvoch rôznych miestach vzdialených od seba tisícky kilometrov. Podľa aktuálnej štúdie, o ktorej informuje britská BBC, sa vlky postupne zmenili na psy v prvom rade preto, aby mohli konzumovať zvyšky ľudskej potravy.

​Podľa Krishnu Veeramaha z newyorskej Stony Brook University, ktorý je jedným z autorov výskumu, sa domestikácia vlkov a postupný vývoj psov začal v čase, keď sa svorka vlkov priblížila k osade vtedajšieho ľudského spoločenstva lovcov a zberačov v záujme ľahko získať potravu. "Tie jedince, ktoré boli miernejšie a menej agresívne, v tom boli úspešnejšie," vysvetľuje Veeramaha.

"Ľudia síce pôvodne z tohto procesu nemali žiadny úžitok, ale postupom času si s týmito zvieratami, z ktorých sa neskôr vyvinuli psy, vytvorili istý druh symbiotického vzťahu," cituje vedca BBC.


Súvisiace články