Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Manželia sa pred 75 rokmi stratili. Našli ich zamrznutých v Alpách
Zdielať na

Manželia sa pred 75 rokmi stratili. Našli ich zamrznutých v Alpách

ALPY / Po 75 rokoch od zmiznutia minulý týždeň na ľadovci Tsanfleuron vo švajčiarskych Alpách našli telá manželov Marcelina a Francine Dumoulinových. Manželia odišli 15. augusta 1942 zo svojho domu, aby v lúkách nad obcou Chandolin podojili kravy. Zanechali po sebe sedem detí, napísala agentúra Reuters.

Na zmrznuté a dokonale zachované telá narazil náhodou jeden pracovník vo výške 2 615 metrov v blízkosti lanovky nad lyžiarskym rezortom Les Diablerets. Ich totožnosť má potvrdiť rozbor DNA, muž aj žena mali pri sebe doklady potvrdzujúce, že ide o nezvestných manželov.

"Telá ležali vedľa seba. Bol to muž a žena, ktorí mali oblečenie z obdobia druhej svetovej vojny," povedal Bernhard Tschannen, riaditeľ spoločnosti Glacier 3000, ktorá v okolí dediny Les Diablerets prevádzkuje lyžiarske vleky.


Podľa neho sa zrejme manželia zrútili do rozsadliny a ich tela sa objavila až teraz, pretože ľadovec sa topí a ubúda. V čase smrti 40-ročný obuvník Marcelin Dumoulin a jeho o tri roky mladšia žena, ktorá bola učiteľkou, po sebe zanechali päť synov a dve dcéry.

"Bolo to prvýkrát, kedy sa matka vydala s otcom na taký výšľap. Bola stále tehotná a nemohla liezť hore v ťažkých podmienkach pri ľadovci," povedala denníku Le Matin ich najmladšia dcéra Marceline Udry-Dumoulin, ktorá mala v čase zmiznutia rodičov pár mesiacov. "Celý život sme po nich bez prestania pátrali. Mysleli sme si, že im jeden deň zariadime pohreb, ktorý si zaslúžia. Táto správa ma po 75 rokoch čakania upokojuje," dodala.

Deti boli podľa nej po zmiznutí rodičov rozdelené a vyrastali v rôznych rodinách. "Žili sme v rovnakom regióne, ale stali sa z nás cudzinci," povedala dcéra. "Na pohrebe nebudem v čiernom. Myslím, že biela bude priliehavejšia. Symbolizuje nádej, ktorú som nikdy nestratila," uzavrela.

Súvisiace články