Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbierka Warhola v Medzilaborciach je väčšia. Ide o európsky unikát
Zdielať na

Zbierka Warhola v Medzilaborciach je väčšia. Ide o európsky unikát

MEDZILABORCE / Do múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach pribudli originály kráľa popartu v hodnote stoviek tisíc eur. Obrazy sú pokryté diamantovým prachom. Pre vyobrazený kosák a kladivo autora dokonca prenasledovala FBI. A môžete si byť istí, že nikde v Európe takúto zbierku diel nenájdete.

"Veľmi sa tešíme, že nám pribudlo portfólio Ntombi Twala. Je to sieťotlač, serigrafia, v tomto prípade nie na papieri, ale na plátno. Je to autorská tlač, to znamená, že určite sa ho dotkla ruka Andyho Warhola," opisuje múzeoedukologička Carmen Cilipová. Andy Warhol pri tvorbe obrazu použil diamantový prach. V tejto edícii je na svete iba desať kusov. 

Warholove originály múzeum získalo od súkromných zberateľov a má ich požičané na neurčito. "Jeho diela boli v priebehu posledných 25 rokov zobchodované na 8,7 miliárd dolárov. Už len podpis na pozvánke sa pohybuje v tisícoch dolárov, najlacnejšie sieťotlačové diela od 15, 20 tisíc eur," hovorí úrezident spoločnosti AW Martin Cubjak.

Investícia do Warhola je podľa odborníkov lepšia ako zlato či diamanty. Ako príklad uvádzajú obraz Lenina. Pred 15timi rokmi stál 7 500 dolárov. Dnes sa jeho cena šplhá cez sto tisíc. "V priebehu jedného roka sa jeho diela zinvestovali za viac ako jednu miliardu dolárov, čím predbehol Picassa o dvestotisíc," vysvetľuje Cubjak. 

V medzilaboreckom múzeu je tak dokopy 160 Warholových originálov a takúto zbierku nikde inde v Európe nenájdete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy