Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri kúpaní v štrkovisku narazili na medúzu
Zdielať na

Pri kúpaní v štrkovisku narazili na medúzu

KRÁSNA NAD HORNÁDOM / Partia mladých ľudí z Krásnej nad Hornádom neverila tomu, čo vidí. Pri kúpaní sa v miestnom štrkovisku vedľa nich plávalo niečo až veľmi pripomínajúce medúzu. Stvorenie, ktoré poznajú akurát tak z dovolenky pri mori. Zdá sa, že sa ani tak veľmi nemýlili.

Malé, biele, miestami priehľadné. Takto opísala skupina mladých živočícha, ktorý sa podobal na medúzu. Spočiatku sa zľakli. Potom ju opatrne odchytili do sklenenej nádoby. Spočiatku sa medúza ani nepohla, no po čase sa začala predvádzať v celej svojej paráde. V miestnom štrkovisku sa kúpali neraz. Ani vo sne im nenapadlo, že tu môže také niečo žiť. "Tak pri mori možno a nie tu pri nás na jazere," hovorí Martin, ktorý sa bol s partiou kúpať.  

Skúsený zoológ hovorí, že nie je dôvod na paniku. Podľa neho je to s najväčšou pravdepodobnosťou sladkovodná medúzka. Tie sú u nás celkom raritou. Zdržiavajú sa najmä v štrkoviskách a iba vtedy, keď sa teplota vody vyšplhá nad 20 stupňov Celzia. "Nie je to pravá medúzka, to je len medúzové štádium polypa. Ona má priemer tak do dvoch centimetrov takej mliečnej farby a ona vydrží v akváriu pár dní a potom sa stratí," vysvetľuje skúsený zoológ Vladimír Janský. Na rozdiel od tej morskej je táto medúza bezpečná takže niet dôvod na paniku.  

Súvisiace články