Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európania vedú pred Američanmi v pití alkoholu. Upíjajú sa k smrti
Zdielať na

Európania vedú pred Američanmi v pití alkoholu. Upíjajú sa k smrti

Archívna reportáž

LONDÝN / Podľa prieskumov gastroenterológov sa Európania upíjajú k smrti. V priemere vypijú medzi jedným až štyrmi alkoholickými nápojmi denne. Aj to je jeden z faktorov zvýšenia pravdepodobnosti vzniku rakoviny.

Svetová zdravotnícka organizácia zverejnila prieskum, podľa ktorého sa Európania umiestnili v prvej priečke rebríčka v pití alkoholických nápojov. Ročne pripadne na jedného Európana zhruba 11,2 litrov čistého alkoholu, čo sú asi dva poháre denne. Pod pohárom sa v tomto prípade rozumie buď tretina piva, jeden a pol decilitra vína alebo 40 mililitrov tvrdého alkoholu. 

Na porovnanie Američania toho vypijú o 20 percent menej, Afričania dokonca iba polovicu. Experti ďalej odhalili, že každý piaty Európan starší ako 15 rokov je ťažký alkoholik.Prvenstvo majú občania Litvy. Každý z nich vypije až 18,2 litrov alkoholu za rok. Ich vláda pre znepokojivé výsledky schválila rozsiahle reformy, ktoré by mali obmedziť konzumáciu alkoholu. Jednou z nich je zákaz reklamy na alkohol a minimálny vek zvýšili z 18 na 20 rokov. 

Nie všetci ale vidia tieto zmeny ako efektívne riešenie problému. "Litovcom toto nepomôže k tomu, aby prestali piť. Je to akurát tak otravné. Pokiaľ ľudia budú chcieť, nájdu si aj iný spôsob, ako si alkohol obstarať," hovorí mladá Egle Leskauskaite z Litvy. Informuje o tom český portál iDnes.cz.

Lekári varujú

Takmer jedna štvrtina úmrtí na gastrointestinálne ochorenia má na svedomí pitie alkoholu. Svetová zdravotnícka  organizácia očakáva nárast prípadov ochorení rakoviny z 14 miliónov ľudí v roku 2012 na 22 miliónov do roku 2030. "Pokiaľ pijete, je v zásade nemožné vyhnúť sa tomuto riziku," povedal Richard Gardner, generálny riaditeľ Britskej spoločnosti pre gastroenterológiu. 

Súvisiace články