Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenský študent vymyslel spôsob, ako nabiť mobil pomocou ohňa
Zdielať na

Slovenský študent vymyslel spôsob, ako nabiť mobil pomocou ohňa

SLOVENSKO / Pred pár dňami vyhlásili v Bratislave výsledky celoslovenského projektu Slovak University Startup Cup 2017, ktorý je zameraný na vyhľadávanie a podporu začínajúcich a inovatívnych malých firiem, takzvaných startupov. Ako to dopadlo, čo zaujímavé sa tam objavilo prezradil organizátor súťaže Marián Meško a jej absolútny víťaz Daniel Šlosár.

"Cieľom projektu je oceniť a podporiť mladú generáciu podnikateľov, ktorí majú inovatívne nápady a myšlienky. Zároveň im to má pomôcť pri transformácií ich inovatívnych riešení do reálneho podnikania," uviedol výkonný predseda JCI Slovensko Marián Meško.

Ako Meško dodáva, na Slovensku je dosť veľa startupov, nápadov a aj dosť investorov.

Projekt sa organizoval aj v iných krajinách pod názvom University World Startup Cup 2017. Organizovala ho mimovládna organizácia JCI –Slovensko (Junior Chamber International-Slovakia) v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou.

Nabíjanie z ohňa

Odborná komisia podujatia vybrala z prihlásených študentských startupov z celého Slovenska päť víťazov jednotlivých kategórií súťaže. Absolútnym víťazom sa stal Daniel Šlosár - líder študentského startupu Chargebrella. Daniel je z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach.

Chargebrella je prenosný generátor elektrickej energie, ktorý dokáže nabiť rôzne mobilné zariadenia ako telefóny, tablety, či fotoaparáty - a to 24 hodín denne, kdekoľvek, kde je dostupný zdroj tepla. Zariadenie dokáže dobiť nielen zo slnečného žiarenia ale dokonca aj z ohňa.

Elektrickú energiu produkuje z alternatívnych a obnoviteľných zdrojov energie. Termo-elektrický generátor Chargebrella produkuje elektrinu z rôznych alternatívnych a obnoviteľných zdrojov energie – konkrétne z rôznych zdrojov tepla, akými sú slnečné žiarenie, teplo z ohňa alebo iné zdroje tepla nad 250 °C. 

Virtuálna realita aj múdra lampa

Víťazom v kategórii Veda a medicínske technológie sa stal Tomáš Brngál so svojim startupom Virtual Medicine. Táto medicínska aplikácia pomáha študentom medicíny učiť sa ľudskú anatómiu pomocou virtuálnej reality.

​Kategóriu informačné technológie vyhrala Mária Franková zo startupom Hippstersaurus Rex Apps. Tento startup je zameraný na vývoj hier pre mobilné zariadenia.

Kategóriu životné prostredie vyhral Branislav Krchňavý so startupom Lampiš. Z predaja každého smartsvietidla idú peniaze na výsadbu nových stromov na území Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy