Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete, kedy sa človek topí? Takto mu zachránite život
Zdielať na

Viete, kedy sa človek topí? Takto mu zachránite život

BRATISLAVA / Viete rozoznať, či sa niekto vo vode topí? Podľa odborníkov máme totiž mylnú predstavu o tom, že topiaci sa človek vždy kričí o pomoc. Len nedávno sa takto v zahraničí takmer utopil chlapec, ktorý pôsobil tak, že sa vo vode len hrá. Podľa štatistík sa u nás každoročne utopí viac než stovka ľudí.

Pomohli by ste človeku, ktorý len šliape vodu, alebo len tomu, ktorý kričí o pomoc a špliecha? Podľa odborníkov, laická verejnosť často nevie vyhodnotiť, či sa človek topí.

"Vôbec si neuvedomujeme, že sa topí. Nevyzerá ako topiaci človek. Často volá o pomoc respektíve máva rukami. Pretože sa jeho ústa dostávajú pod vodnú hladinu a dostáva sa mu tam voda, nevie kričať. Nedokáže ani mávať rukami," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

Plavec v núdzi dokáže aj kričať. "Má hlavu nad vodou, dokáže dýchať. Máva, špliecha okolo seba. Je tam aj pohyb nôh," hovorí profesionálna trénerka plávania z Golem Clubu Danka Molnárová.

V prípade, ak zachraňujete topiaceho sa, treba ho zachytiť od chrbta. "Väčšinou je ten človek v panike, v šoku. Potrebuje sa niečoho chytiť a keby ste išli spredu k nemu, môže vás uchopiť pevne, môže vás ponoriť," vysvetľuje profesionálna trénerka plávania.

Aké to je topiť sa, zažila v 16 rokoch aj Denisa. "Čo bolo najhoršie, všetci si mysleli, že si robím srandu," uviedla Denisa Havrľová.  Ako prvý vycítil, že je v ohrození, pes. Ten za ňou hneď skočil.

Úrad verejného zdravotníctva varuje aj pred hračkami na kúpanie. "Netreba zabúdať, že kúpacie hračky vrátane detských kolies sú len hračky. Nie je to stopercentná ochrana," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

Súvisiace články