Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Udreli horúčavy. Tieto rady vám pomôžu sa v noci vyspať
Zdielať na

Udreli horúčavy. Tieto rady vám pomôžu sa v noci vyspať

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Teploty vyskočili nad 30°Celzia a ani v noci sa vzduch príliš neochladzuje. A to sa leto ešte ani poriadne nezačalo. Najväčšie utrpenie prichádza v noci. Vzduch stojí, prievan žiadny a človek leží vo vlastnom pote. Tak sa skutočne dobre vyspať nedá.

Teplo a vlhko je najhoršia kombinácia. Slovensko, našťastie, leží v miernom podnebnom pásme, no uplynulé roky to občas pocitovo vyzerá aj na subtropickú klímu. Kto doma nemá klimatizáciu, si neraz v interiéri nameria rovnakú teplotu, ako je vonku. V noci dokonca vyššiu, keďže nakumulované teplo sa v bezvetrí vyvetrať nedarí. Aspoň trochu sa však nočné utrpenie zmierniť dá, stačí sa držať týchto rád, odporúča britský The Sun.

1. Nespite nahí

Hoci vysoké teploty zvádzajú k spánku bez oblečenia, pyžamo z čistej bavlny poskytne dobrú službu. Je totiž lepšie nechať pot vsiaknuť do látky, ako si ho nechať na pokožke.

2. Navlhčite si plachtu

Stačí bavlnenú plachtu len jemne postriekať rozprašovačom a budete aspoň mierne chladiť, pokým nevyschne. Neprežeňte to, aby ste nespali na mokrom.

3. Ochlaďte závesy

Rozprašovač použite rovno aj na záclony alebo závesy, vánok bude chladivejší.

4. Vytiahnite zástrčky

Zástrčky v zásuvkách tiež vydávajú teplo, najmä nabíjačky mobilov a notebookov. Vytiahnite ich a ušetríte aj na účte za elektrinu.

5. Zamrazte ryžu

Zmrznutá voda by vytvorila mláčku, zamrazte radšej ryžu napríklad v ponožke. Bude príjemne chladiť, keď si ju priložíte k nohám alebo na spánky.

6. Pozor na alkohol

Popíjať pred spánkom alkohol nie je nikdy veľmi dobrý nápad. Ešte horšie následky však pocítite v horúčavách.

7. Vychlaďte si posteľné návliečky

Vložte posteľné návliečky do igletového vrecúška a dajte ich do mrazničky. Tesne pred spaním ich oblečte na periny, budú príjemne chladné.

8. Spite sami

Zadaní túto radu dodržia zrejme len ťažko, ale partner vedľa vás znamená 36,5°Celzia teplé telo. A to vás veru neschladí.

9. Spite čo najnižšie

Horúci vzduch stúpa, takže ideálne miesto na spánok je čo najbližšie chladnej zemi. Skúste matrac položiť priamo na podlahu.

10. Použite ľadový ventilátor

Klasický ventilátor poskytne lepšiu službu, ak pred neho postavíte misu s ľadom.

11. Chlaďte si končatiny

Schladené šľapaje a dlane okamžite zaručia celkový chladnejší pocit tela. Majte pri posteli misku s vodou a keď je najhoršie, končatiny si navlhčite.

12. Majte zatiahnuté

Počas dňa nechajte žalúzie, rolety alebo závesy zatiahnuté a nevetrajte. Dnu vpustite až večerný, chladnejší vzduch.

Pozrite si archívnu reportáž o problémoch so spánkom.

Súvisiace články