Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvé mláďatá po 200 rokoch majú slovenské korene
Zdielať na

Prvé mláďatá po 200 rokoch majú slovenské korene

BRATISLAVA / Zranené rysy, ktoré pred niekoľkými rokmi priviedli do bojnickej ZOO príjemne prekvapili. Po tom, ako ich ošetrené vypustili do Falckého lesa v Nemecku priviedli na svet mláďatá. Prvé po 200 rokoch.

Vo Falckom lese sa prvýkrát po 200 rokoch narodili rysie mláďatá. Na svet ich priviedli Kaja a Luky, ktorých zachránili v bojnickej ZOO.  

Pred rokom vypustili troch rysov zo Slovenska do Falckého lesa a po roku sa postarali o poriadnu senzáciu. Narodili sa im mláďatá. "Sú to dva mladé a zdravé samce, momentálne majú šesť týždňov," prezradila Simona Kubíčková zo ZOO v Bojniciach. 

Základ tohto úspechu položili práve v bojnickej ZOO. Pred niekoľkými rokmi sa totiž do tejto ZOO dostali rodičia malých rysov vo veľmi zlom stave. Rysia mama Kaja pobudla v Bojniciach štyri roky a otec Luky rok. "Je to obrovské zadosťučinenie pre všetkých, ktorí sa starajú o zranené živočíchy," tvrdí Branislav Tám z bojnickej ZOO. 

Ošetrovatelia ich museli pripraviť tak, aby nielenže dokázali vo voľnej prírode prežiť, ale najmä, aby boli schopné sa rozmnožiť. Všetko nakoniec dobre dopadlo a po Falckom lese najnovšie pobehuje rysia rodina so slovenským koreňmi. 

Súvisiace články