Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hory: Ako bezpečne prejsť snehové polia
Zdielať na

Na hory: Ako bezpečne prejsť snehové polia

VYSOKÉ TATRY / Za dovolenkou netreba ísť ďaleko. Aj Slovensko ponúka miesta, kam sa oplatí ísť pozrieť. Letná turistika je čoraz viac populárna, ale v týchto dňoch by si návštevníci Vysokých Tatier nemali zabudnúť poriadnu obuv, stúpacie železá a turistické paličky. Zvlášť pokiaľ ide o prechody cez snehové polia, ktoré sa ani v lete netopia. Pre fanúšikov turistiky máme pravidelnú rubriku Na hory, kde sa okrem iného dozvedia, ako bezpečne cez tieto oblasti prejsť.

Snehové polia ľudia často podceňujú. Pri páde môže dôjsť k fatálnym dôsledkom a to sa netýka iba skúsených horolezcov, ale aj obyčajných víkendových turistov. "Ak chcú prejsť cez tie vysokohorské sedlá alebo z doliny do doliny, tak snehové polia ich neminú a musia byť na ne pripravení," upozorňuje Milan Tomaškovič, záchranár horskej záchrannej služby. 

Sneh v lete je určite zážitok pre turistov, ale prechod cez neho môže byť celkom nebezpečný, zvlášť okraje bývajú zradné. Základom je mať pevnú obuv s tvrdou špičkou, žiadne tenisky. Napriek tomu sa povrch veľmi šmýka a nápomocné sú práve paličky. Pri zostupe ale ani tie veľmi nepomôžu. "Ľudia nech si so sebou vezmú turistické mačky alebo nejaké nesmeky s hrotmi," hovorí záchranár. 

S pomocou želiezok na topánkach sa dá snehové pole prejsť značne lepšie a bezpečnejšie. Zabudnúť by turisti nemali ani na ochranu hlavy. "Tie prilby sú dnes ľahké a nezaberajú veľa miesta v batohu," dodával Tomaškovič. V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom horskej turistiky, môžete napísať na e-mail nahory@joj.sk. 

Súvisiace články