Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sezóna letných brigád sa začína. Napriek všetkému je hitom Veľká Británia
Zdielať na

Sezóna letných brigád sa začína. Napriek všetkému je hitom Veľká Británia

BRATISLAVA / Cestovanie študentov za letnými brigádami do zahraničia už nie je tak finančne atraktívne ako kedysi. Mladých teraz viac lákajú oblasti, ktoré im poskytnú nielen peniaze, ale aj prax a tak viacerí už radšej zostávajú na Slovensku. Zisťovali sme, aké sú trendy tohtoročnej sezóny.

Finančná motivácia už vraj nie je dôvod, prečo študenti odchádzajú za prácou do zahraničia. Najväčšou motiváciou pre letnú brigádu v zahraničí je cestovanie a jazyk. Veľkým hitom aj napriek brexitu je v tomto roku Veľká Británia. "Kvôli angličtine, čo je prirodzené, lebo chcú sa ju naučiť v prostredí, kde sa s ňou hovorí," vyjadrila sa Žaneta Luhlerová, manažérka pobočky sprostredkovateľskej firmy. 

A aj keď to už v súčasnosti nie je len o peniazoch, tam si zo všetkých európskych krajín aj najlepšie zarobia. "Je to presne stanované zákonom 6,5 libier na hodinu. Nad 21 rokov aj 7 libier," hovorí Luhlerová. Kedysi mnohé dievčatá lákalo stráženie detí, čo ale začína byť pre mladých čoraz menej zaujímavé. O to väčší boom zažívajú alternatívne typy au pair. Mladí ľudia sa starajú napríklad o kone alebo iné domáce zvieratá. 

Za stráženie domácich miláčikov by ste dostali od 80 do 150 libier za týždeň. S tým, že ubytovanie a stravu máte hradené. Študentov stále lákajú brigády v Španielsku, Grécku a Taliansku, kde si to rovno spoja aj s dovolenkou. Ubytovanie a stravu majú hradené, k tomu zarobia 400 - 500 eur za mesiac. A takéto zárobky sú už porovnateľné s tými našimi. Aj preto viac ako 12 000 Slovákov zostáva počas tohto leta brigádovať doma.

Odmena aj prax

Zhruba 8 000 študentov si v lete hľadá brigádu v hlavnom meste. Študentov pritom čoraz viac motivuje nielen finančná odmena, ale aj prax, ktorú si budú môcť napísať do životopisu. Zamestnávatelia hľadajú najviac brigádnikov na dohodu v obchode, cestovnom ruchu, gastronómii a hoteliérstve.

Snom mnohých je práca a následne cestovanie po Amerike. Jediný program pre študentov Work and Travel Amerika je však obmedzený nielen kapacitne, ale aj časovo. "Pokiaľ chcú študenti vycestovať na program Work and Travel ešte toto leto tak už to nie je možné, pretože do Ameriky sú potrebné víza a ďalšie pracovné povolenia. A to treba riešiť s veľkým predstihom, to znamená, že to už nie je možné v tejto chvíli. Ale odporúčame začať s prípravou na jeseň, aby mohli ísť nasledujúce leto," vysvetľuje Klára Majíčková z agentúry, ktorá sprostredkúva program Work and Travel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy