Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľký požiar v obľúbenej dovolenkovej destinácii, evakuovali aj Slovákov
Zdielať na

Veľký požiar v obľúbenej dovolenkovej destinácii, evakuovali aj Slovákov

ZÁHREB / Mnohí dovolenkujúci Slováci sa stali v noci svedkom boja hasičov s rozsiahlym požiarom, ktorý vznikol v horách nad obľúbeným chorvátskym letoviskom Podgora na Makarskej Riviére, niektorých aj evakuovali. Turistom ani domácim už ale žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Hasiči totiž šírenie požiaru smerom k Podgore a Tučepi zastavili. Na mieste bola aj naša kolegyňa Iveta Krupová.

V horách nad chorvátskym letoviskom Podgora na Makarskej riviére vypukol rozsiahly požiar. S ohňom bojovalo takmer 300 hasičov, informoval server Večernji list.

Podľa neho spálil oheň borovicový les na výmere približne 250 hektárov v prírodnom parku Biokovo. Hasičom sa ale podarilo zastaviť šírenie požiaru v smere k prímorským obciam Podgora a Tučepi.

Hasili aj lietadlá

Miestnym ani turistom nebezpečenstvo nehrozí, hostia jedného z evakuovaných hotelov sa už mohli vrátiť späť. Požiar vypukol okolo druhej hodiny rannej. Okrem dvoch stoviek hasičov sa na hasiacich prácach podieľala tiež tri lietadlá.

Kvôli silnému vetru sa ale po čase musela vrátiť na základňu. Uzavretá pre dopravu zostávajú cesty 512 medzi Makarskou a Vrgorac. Pobrežná diaľnice D8 je podľa médií prejazdná.

Mohutný požiar bolo vidieť zdiaľky a na sociálnych sieťach ešte v noci pribúdali zábery z obľúbeného letoviska. S ohňom bojovali takmer tri stovky hasičov, tri lietadlá a 90 áut. Do redakcie nám poslali videá z požiaru viacerí Slováci. 

Evakuácia

Oblasť okolo požiaru bola uzavretá. Nedostali sa tam ani autá. Požiar hasilo niekoľko lietadiel, ktoré naberali vodu priamo z mora. Ešte v noci evakuovali aj jeden hotel v Podgore, kde malo byť aj niekoľko Slovákov. Na náš konzulát sa ale žiaden Slovák neobrátil. V jednom hoteli začali horieť asi 3 palmy a uteráky na balkónoch, ale teraz je už všetko stabilizované. "Slovenskí hostia sú poriadku. V noci ich evakuovali do iných dvoch hotelov," uviedla pre TV JOJ delegátka slovenskej cestovnej kancelárie, cez ktorú boli Slováci v Chorvátsku na dovolenke.

V Podgore sa chytil krov starého domu, majiteľku museli odviezť záchranári, dom totiž nechcela opustiť, ale už je späť doma. Hasiči tvrdia, že nebyť takzvanej bury, požiar by zlikvidovali do hodiny. Bura nie je klasická búrka ale je to silný nárazový vietor. Za 10 minút sa požiar rozšíril o 3 kilometre až k moru, a aj keď je teraz všetko stabilizované. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy