Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri lesnom požari zomrelo už 62 ľudí, väčšina uhorela v autách
Zdielať na

Pri lesnom požari zomrelo už 62 ľudí, väčšina uhorela v autách

LISABON / Už 62 mŕtvych si vyžiadali lesné požiare v Portugalsku. Tie vypukli zo zatiaľ nezistených príčin v oblasti pri meste Pedrogão Grande.

Rozsiahly lesný požiar v Portugalsku si vyžiadal už 62 obetí. Ďalších 59 ranených hospitalizovali v nemocnici. Medzi nimi sú šiesti hasiči, ale aj osemročné dievča. Ďalší dvaja požiarnici sú nezvestní. V súčasnosti zasahuje pri požiari 600 hasišov. Asistujú aj pomocné zložky Európskej únie. 

Podľa štátneho tajomníka na ministerstve vnútra Jorgeho Gomesa uhorela väčšina ľudí vo svojich autách. Obete uviazli v ohnivej pasci na ceste v centrálnej časti Portugalska. "Čelíme strašnej tragédii," uviedol premiér Antonio Costa. 

Požiar vypukol za zatiaľ nezistených príčin, no ohnisko požiaru je pravdepodobne pri meste Leiria.  

Podľa portálu El Periódico zabraňujú haseniu vysoké teploty a silný vietor. S príchodom leta sa požiare v tejto oblasti vyskytujú často. Silnejú však hlasy, ktoré žiadajú opatrenia, ktoré by takýmto ničivým požiarom zabraňovali. 

Portugalské orgány už pracujú na identifikácii obetí a vznik požiaru vyšetrujú. Podľa predpokladov sa pod oheň podpísali vysoké teploty alebo búrky, ktoré Portugalsko sužovali v posledných dňoch. Počas noci vypuklo v Portugalsku približne 60 požiarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy