Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Motole dokázali zázrak. Osemročné dievča sa zobudilo po roku z kómy
Zdielať na

V Motole dokázali zázrak. Osemročné dievča sa zobudilo po roku z kómy

Archívne video

PRAHA / V pražskej nemocnici Motol sa hovorí o zázraku. Po bezmála roku sa tu prebudila osemročná Kateřina, ktorá upadla do kómy pre zápal miechy a mozgu. Lekári použili ako jediní na svete špeciálnu liečba, ale príliš nádeje dievčatku nedávali. Teraz berie lieky, ale je úplne bez následkov.

Úplne zdravé dievča začalo mať problémy s pohybovým aparátom vlani v polovici januára. Krátko na to u nej lekári diagnostikovali zápal miechy a mozgu a malú pacientku si v Motole nechali.

"Napriek včas začatej liečbe aj stanovenej diagnóze sa stav pacientky rýchlo zhoršoval, začiatkom februára upadla do bezvedomia, v ktorom zotrvala bezmála rok," uviedla hovorkyňa motolskej nemocnice Pavlína Danková. V čase kómy nebola schopná prijímať potravu a mala ďalšie ťažkosti vyžadujúce celodennej dohľad zdravotné sestry.

Lekári vyskúšali dve známe druhy liečby. Tie však dlhé mesiace nezaberali a lekári už pomaly strácali nádejJej matka napriek tomu trpezlivo sedela pri lôžku dcéry, čítala jej rozprávky, hovorila na ňu a rozprávala jej o všetkom, čo sa dialo. Dokonca prišla o prácu.

"Prezentovali sme jej prípad na medzinárodných kongresoch, či by niekto nevedel ešte nejakú metódu, ako ju prebrať späť k životu, ale nedarilo sa," popísal MF DNES riaditeľ nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

"Nakoniec sme vyskúšali netradičnú metódu, liečili sme ju v podstate tak, ako by mala rakovinu," opísal Ludvík. Nemocnica pre dievča zohnala lieky, ktoré nie sú v celej Európe registrované a na deťoch nie sú vyskúšané, napriek tomu sa jej podarilo získať potrebné povolenia. A práve taká "protinádorová" liečba v kombinácii s dotykovou terapiou zabrala a dievča sa po roku strávenom v nemocnici prebudila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy