Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nezákonné preteky áut sa skončili smrťou chodca (38)
Zdielať na

Nezákonné preteky áut sa skončili smrťou chodca (38)

Archívne zábery

MÖNCHENGLADBACH / Smrteľné zranenia utrpel náhodný chodec, ktorého zrazilo jedno z dvoch nezákonne pretekajúcich áut v uliciach nemeckého mesta Mönchengladbach. Vodiča, ktorý pri riskantným predbiehaní stratil kontrolu nad svojím vozidlom, polícia zadržala. Druhý vodič z miesta nehody ušiel a polícia ho stále ešte hľadá, oznámila dnes agentúra DPA.

Súkromné ​​preteky si vodiči usporiadali v piatok večer. Ulicami v centre mesta, kde je rýchlosť obmedzená na 40 kilometrov za hodinu, sa hnali podstatne rýchlejšie a nebezpečne sa navzájom predbiehali. Podľa očitých svedkov vošiel 28-ročný vodič jedného vozidla do protismeru sa zámerom druhé auto predbehnúť, a práve pri tom zrazil 38-ročného chodca prechádzajúceho vozovku. Muž krátko potom svojím zraneniam podľahol. V aute zadržaného vodiča sedel ešte jeho brat.


V minulosti sa v Nemecku stalo už niekoľko ťažkých nehôd pri nezákonných pretekoch áut. Mimoriadnu pozornosť vzbudil prípad dvoch mladých vodičov, ktorí vlani v centre Berlína pretekali a spôsobili haváriu, pri ktorej zomrel vodič iného auta. Počas šialenej jazdy prešli mladíci niekoľko križovatiek na červenú a v okamihu zrážky s cudzím vozidlom išli rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Koncom februára nad nimi súd vyniesol trest doživotného väzenia, keď klasifikoval ich skutok ako vraždu.

Rozsudok nad vodičmii oboch áut súd zdôvodnil tým, že "rokovali vo spoluúčasti s vedomím toho, že môžu zaviniť smrť".

Na situáciu zareagovali aj politici. Poslanci hornej komory parlamentu, Spolkovej rady, prišli s iniciatívou, ktorú chce vládna koalícia presadiť ešte do jesenných parlamentných volieb. Návrh zákona je zameraný na preventívne odstrašenie - ten, kto usporiada nezákonné automobilové preteky alebo sa ich zúčastní, má byť potrestaný až dvoma rokmi väzenia. Až desaťročné odňatia slobody potom má hroziť v prípade, že bude pri takých pretekoch niekto ťažko zranený alebo zabitý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy