Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Trump dobrovoľne zverejnil správu o časti svojho príjmu
Zdielať na

Trump dobrovoľne zverejnil správu o časti svojho príjmu

Archívne video

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump v piatok predložil správu o časti svojich príjmov v období od minulého januára do apríla tohto roku. Uvádza sa v nej, že zarobil 594 miliónov dolárov. Správa uvádza aj odhad jeho celkového majetku.

Podľa agentúry AP z nej vyplýva, že jeho celkový majetok je najmenej 1,4 miliardy dolárov. Tieto čísla sa veľmi nelíšia od predchádzajúcej správy za rok 2015 a časť minulého roku. 

Informácie o svojom príjme Trump poskytol dobrovoľne, ale nejde o daňové priznanie, ktoré zverejniť nechcel. To by ale poskytlo lepší prehľad o prezidentových financiách a majetku. Podľa Normana Eisena, ktorý pôsobil ako obchodný právnik pre etické záležitosti exprezidenta Baracka Obamu, v dokumentoch súčasného prezidenta chýbajú zásadné informácie. " Stále nevieme o jeho zárobkoch v cudzine , nepoznáme všetkých jeho investičných partnerov zapojených do jeho podnikania."

Investuje všade

Najnovšia správa uvádza, že prezident minulý rok zarobil cez 28 miliónov dolárov len na svojich golfových ihriskách, z toho takmer 20 miliónov zo svojho klubu v New Jersey. Tam strávil niekoľko víkendov už ako prezident. Floridské sídlo Mar-a-Lago mu vynieslo 37 miliónov dolárov, čo je o sedem miliónov viac ako za minulé obdobie. Washingtonský hotel, ktorý otvoril minulú zimu, zarobil už takmer 20 miliónov dolárov. Predajom knihy Vráťme Amerike jej veľkosť získal prezident sedem miliónov a zo súťaže Miss Universe priznal 11 miliónov.

Vraj porušuje ústavu

Trump previedol konglomerát The Trump Organization do správy svojich dvoch synov Donalda mladšieho a Erica. Je ale podozrenie, že porušuje ústavu, pretože má stále väzby na hotely a kluby, ktoré spravuje fond, ktorý previedol na synov. Americký štát Maryland a federálny distrikt hlavného mesta Washington zažalovali Trumpa pre zahraničné operácie jeho rodinných podnikov. Podľa právnikov tak porušuje ústavu, ktorá zakazuje prezidentovi kvôli prevencii pred korupciou prijímať dary či platby zo zahraničia bez schválenia Kongresu. 

Svoje investičné skúsenosti a kritiku v tejto oblasti predával aj ďalším krajinám, napríklad Nemecku. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy