Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V pražskej ZOO sa narodili samici geparda pätorčatá
Zdielať na

V pražskej ZOO sa narodili samici geparda pätorčatá

PRAHA / V pražskej zoologickej záhrade sa v polovici mája narodilo päť mláďat gepardov. Majú sa čulo k svetu, návštevníci sa na ne môžu tešiť v polovici augusta, kedy by mali byť premiestnené do výbehu pri pavilóne šeliem. Do tej doby budú s matkou v pokoji, v zázemí. Prírastkov u gepardov sa záhrada dočkala po 2,5 rokoch.

Gepardie mačiatka sa narodili 15. mája a po takmer mesiaci vážia medzi 1,1 až 1,75 kilogramov. Sú to traja samčekovia a dve samičky. "Štyri mláďatá sú pekní buckovia a jedno je drobnejšie, ale veríme, že v najbližších dňoch či týždňoch všetko doženie," uviedol kurátor cicavcov Pavel Brandl. Matkou gepardov je šesťročná samica Savannah, ktorá pochádza zo ZOO v anglickom Colchesteri. Je to jej druhý odchovávaný vrh. Otcom mláďat je päťročný samec Ben z dánskeho Ebeltoft.

Pražská zoologická záhrada chová gepardy od roku 1933 a prvých mláďat sa dočkala už v roku 1972. Od tej doby sa ich v ZOO Praha narodilo 64, a to vrátane májových pätorčiat.

Vo voľnej prírode žije gepard hlavne v savane. Samice žijú samotársky, samce však často vytvárajú so svojimi bratmi celoživotné spojenectvo, čo ich radí k jedným z mála aspoň čiastočne spoločenských druhov mačiek. Malé gepardy majú po narodení svetlú vztýčenú hrivu na krku a na chrbte. Sú sedavé, majú však typickú bodkovanú kresbu dospelých.

Súvisiace články