Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Neuveriteľné. Brazílski vedci liečia popáleniny pokožkou rýb
Zdielať na

Neuveriteľné. Brazílski vedci liečia popáleniny pokožkou rýb

FORTALEZA / Brazílski vedci používajú na liečbu popálenín pokožku z rýb. Podľa nich ide o revolučný spôsob, ktorý zmierňuje bolesti aj finančné náklady.

Brazílski lekári experimentujú s novou technikou liečby ťažkých popálenín. Využívajú kožu tilapiových rýb, ktoré podľa lekárov môžu zmierniť bolesť, ale aj znížiť finančné náklady liečby. 

Mrazená koža rýb sa prikladá na popáleniny, pričom sa vo vlhkom prostredí podľa lekárov prenáša kolagén. Ten podporuje hojenie. 

Tilapia je ryba, ktorá je v brazílskych riekach pomerne rozšírená. Práve brazílski vedci zistili, že vrchná časť jej kože je odolná voči vlhkosti a môže pomôcť pri hojení. K prvým pokusom s tilapiou došlo v Číne, kde výskumníci testovali túto metódu na hlodavcoch. V Brazílii sa odhodlali vyskúšať účinky ryby ľuďoch. 

Pracovníci univerzitných laboratórií ošetrili pokožku rýb sterilizačnými prípravkami a ožarovaním ju zbavili vírusov ešte pred schladením. 

Doteraz sa tilapia použila na liečbu 56 pacientov s popáleninami druhého a tretieho stupňa. Koža tilapie sa aplikuje priamo na spálené miesto a pokryje sa obväzom. Po niekoľkých dňoch sa dá koža dole a odlúpne sa z popálenej pokožky.

Lacnejší spôsob liečby

Podľa vedcov je tento spôsob liečby o 75 % lacnejší ako sulfadiaziový krém, ktorý sa doteraz v Brazílii používa. 

Vedci dúfajú, že takáto liečba sa ukáže ako komerčne životaschopná. Veria tiež, že ich nová metóda povzbudí podniky k tomu, aby začali spracovávať kožu tilapie na lekárske účely. 

Súvisiace články