Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zachránené veveričky čoskoro vypustia do voľnej prírody
Zdielať na

Zachránené veveričky čoskoro vypustia do voľnej prírody

MEDZILABORCE / Veveričkám z Humenného pomohli pred časom policajti, pretože po napadnutí kavkami ich život visel na vlásku. Našťastie sa zotavili. Zo štvorice veveričiek vyrástli riadni huncúti a skáču po všetkom, čo je na blízku.

Matka veveričiek zápasila o život svojich detí, no kavky sa nedali a na hniezdo opakovane útočili. Veveričkám v približne 4-metrovej výške pomáhal aj kameraman televízie JOJ. Podľa ornitológa ich to zachránilo pred istou smrťou. Nebolo isté, koľké a či vôbec prežijú.

Ale všetko napokon dopadlo dobre. Všetci štyria veveričí súrodenci sú vo vynikajúcej kondícii, a to iba vďaka starostlivosti pracovníkov štátnej ochrany prírody v chovnej stanici v Medzilaborciach. Veverička je chránená a patrí medzi druhy európskeho významu.

Zo začiatku dostávali iba mlieko. Teraz je však ich strava oveľa pestrejšia. Pochutia si na zvieracích piškótoch, semienkach, sušených banánoch, kúskoch jablka či uhorky, no majú aj čerstvé vetvičky stromov. 

V Medzilaborciach budú asi mesiac a potom ich vypustia do voľnej prírody. O pár dní ich premiestnia do veľkej voliéry, aby sa rozskákali a v lese tak vedeli prekonávať vzdialenosti zo stromu na strom. Rýchlo sa skamarátia s každým. Práve preto nemôžu byť vypustené na miesto záchrany uprostred sídliska, aby nič netušiacich okoloidúcich nevystrašili.

Súvisiace články