Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pápež sa s vedcami porozpráva o Teórii veľkého tresku
Zdielať na

Pápež sa s vedcami porozpráva o Teórii veľkého tresku

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František si do Vatikánu pozýva kozmológov a vedcov, ktorí budú na konferencii hovoriť o Teórii veľkého tresku. Cirkev totiž stále viac pripúšťa, že niektoré teórie nemusia byť v rozpore s teologickou doktrínou.

Pápež František si chce do Vatikánu pozvať popredných vedcov a kozmológov, ktorí by mu objasnili teóriu Veľkého tresku. The Independent priniesol túto informáciu v súvislosti s konferenciou vo Vatikánskom observatóriu. 

Astrofyzici a iní experti prídu do Vatikánu na pozvanie pápeža Františka, aby sa rozprávali o čiernych dierach, o gravitačných vlnách a o časopriestore v kontexte myšlienok vzniku vesmíru. Ten poznáme pod pomenovaním Veľký tresk.

Táto konferencia je súčasťou stále rastúceho záujmu cirkvi o vedecké teórie. Cirkev totiž v niektorých prípadoch pripúšťa, že sú vedecké teórie správne. Okrem toho cirkev uvádza, že vedecké teórie nemusia byť v rozpore s teologickou doktrínou. 

Konferencia sa odvoláva na Monsignora Georga Lemaitra, ktorý v roku 1927 ako prvý načrtol teóriu Veľkého tresku, keď pomocou Einsteinovej teórie relativity tvrdil, že ustupovanie jednotlivých galaxií je výsledkom expanzie vesmíru. 

"Monsignor George Lemaitre bol zástancom názoru, že akt stvorenia vesmíru sa nezačal pred 13,8 miliardami rokov, ale že je to niečo, čo prebieha neustále," povedal Guy Consolmagno, vedúci observatória vo Vatikáne. Zároveň ale doplnil, že ak by cirkev pripustila, že Boh stvoril Veľký tresk, znížila by ho tak na úroveň prírody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy