Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vyhodené plasty ako palivo? Nápad z Anglicka môže zachrániť oceány
Zdielať na

Vyhodené plasty ako palivo? Nápad z Anglicka môže zachrániť oceány

Archívne video

LONDÝN / Firma Recycling Technologies vyvinula technológiu, ktorá mení plastový odpad na nový druh paliva, ktorý je podľa nej vhodný ako pohonná hmota pre lode. Zástupcovia firmy tvrdia, že prevádzka stroja je vďaka tomu zárobková, čo by mohol byť pokrok v boji proti postupujúcemu zamoreniu oceánov odpadkami.

Stroj veľký ako tenisový kurt sa volá RT7000 a mení odpadky na hodnotnú komoditu. Konkrétne akékoľvek plasty na báze ropy - počnúc celofánovými sáčkami, cez polyesterové oblečenie po elektroniku - na nový druh paliva menom Plaxx.

"Chceme zmeniť dejiny využívania plastov vo svete," kladie si podľa Bloombergu nemalý cieľ zakladateľ a šéf firmy Adrian Griffiths. Sám hovorí, že nie je žiadnym naivným ekológom, ale človekom, ktorý vyvinul fungujúci biznis model, ktorý môže motivovať k oveľa efektívnejšiemu odpadovému hospodárstvu.

Zatiaľ beží pilotný projekt v juhoanglickom Swidone, kde sa vďaka RT7000 spracuje denne okolo 2,4 ton plastového odpadu. Ten sa dnes inak z veľkej väčšiny spaľuje alebo vyhadzuje na skládky, z ktorých sa ale často dostáva do oceánov. Stroj využíva špeciálnu techniku, ktorá nepotrebuje predchádzajúce roztriedenie odpadu.

Tým prekonáva najväčšiu prekážku v tom, aby sa vyhodené veci naozaj vo veľkom recyklovali. Následne premieňa odpad na pohonnú hmotu prostredníctvom procesu podobnému takzvanému krakovaniu - teda tepelnému a vysokotlakovému rozkladu uhľovodíkov.

Zatiaľ firmu poháňajú peniaze od približne stovky investorov - ako menších súkromných, tak i britskej vlády. Griffiths ale tvrdí, že prevádzka jedného stroja generuje výnos 1,7 milióna libier ročne, čo zaistí návrat investície a prevádzkových nákladov po dva a pol roku. Do roku 2025 by podľa štyridsaťosemročného podnikateľa mohlo fungovať okolo stovky komerčných zariadení, ktoré plánuje vyrábať a prenajímať.

Súvisiace články