Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Britskí elitní vojaci na Slovensku. Učia ako prežiť
Zdielať na

Britskí elitní vojaci na Slovensku. Učia ako prežiť

BRATISLAVA / Colin MacLachlan a John Price sú dvaja vojnoví veteráni, ktorých život pripomínal skôr akčný film. Bojovali v tých najnáročnejších vojenských misiách, zachraňovali životy rukojemníkov. Na vlastnej koži okúsili aké to je, byť zajatcom. Ich práca je pre nich poslaním a aj napriek tomu, že už viac neslúžia, ostali aktívni a svoje skúsenosti posúvajú ďalej.

Colin pôsobil ako vojak najelitnejšej bojovej jednotky SAS. Jednou z mnohých operácii boli misie v Siere Leone, či Iraku. Bol zajatý a mučený. Zachránili ho tesne pred popravou. Dnes je Britský vojnový hrdina. 

John Price vystriedal niekoľko britských vojenských jednotiek. Dlhé roky pôsobil v krízových zónach ako Irak, či Afganistan. Istý čas bol dokonca osobným strážcom britskej kráľovnej. 

Pripravte sa na stres

Po skončení aktívnej služby sa rozhodli svoje vedomosti a skúsenosti posunúť ďalej. Dnes po celom svete učia profesionálnych vojakov, ako aj amatérskych nadšencov. Tvrdia, že pracovať so zbraňou v pokoji je absolútne iné, ako v stresovej situácii. "Jedna z výukových techník je, že k streľbe pridáme stres, napätie, pripravíme strelca na niečo a potom mu to zmeníme, treba naňho tlačiť. To je jediný spôsob ako sa zlepšovať," začína stretnutie Price.

Všetky stresové faktory ovplyvňujú výkon a môže na tom závisieť život. Do tela prúdi taký adrenalín, že všetko stuhne a ťažko potom niečo robiť. "V pohodovej streľbe si robíte to čo chcete. Tu neviete čo vás čaká, tu musíte reagovať na pokyny ktoré dostávate,"  hovorí o svojich skúsenostiach šéfinštruktor výcvikového centra, Gabriel Trojčák.

Zatiaľ čo v minulosti sa chodilo na zásahy do džungle či púšte, dnes je to oveľa dynamickejšie. Akcie sa presúvajú do miest a zastavaných oblastí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy