Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vedci zistili, čo spôsobuje ekzém. Liek ja na dohľad
Zdielať na

Vedci zistili, čo spôsobuje ekzém. Liek ja na dohľad

NEWCASTLE / Roky sa snažili vedci zistiť, čo spôsobuje rozvinutie ekzému. Táto kožná choroba trápi milióny ľudí na celom svete. Keďže nebola známa jej príčina, nemohli vyvinúť ani liek. Jediné, čo mohli lekári postihnutým ponúknuť, boli prípravky, ktoré zmierňujú prejavy ekzému. Nový výskum vedcov z Univerzity v Newcastli však dáva zatiaľ najväčšiu nádej, že po objavení príčiny dokážu vyvinúť aj liek.

Vedci zistili, že ľuďom, ktorí trpia ekzémom, chýba v koži dôležitý proteín filagrín. To má za následok rozvinutie ochorenia. "Tento výskum zdôraznil význam nedostatku filagrínov pri rozvinutí problémov s funkciou kože ako bariéry, a to predurčuje človeka k ekzému," vyjadril sa v článku denníku Daily Mail profesor Nick Reynolds. Dokázali, že neprítomnosť filagrínu stačí na to, aby sa pozmenili kľúčové proteíny a vytvorila sa tak cesta k rozvinutiu ekzému.

Výskum uskutočnili na ľudskej koži s nedostatkom filagrínu. Zistili, že keď odobrali filagrín, vyskytli sa presne tie isté signály, akými sa prejavuje ekzém. Vrátane začervenania kože, rozpadu štruktúry buniek a stresovej reakcie. Výsledky umožnia vedcom lepšie pochopiť stav, jeho rozvinutie a najmä, potenciálne vyvinutie lieku.

Dermatológovia výsledky vítajú. Ekzém postihuje zhruba 3 percentá dospelých a až 20 percent detí. Stav, keď koža neznesiteľne svrbí, často postihnutým nedovoľuje sa poriadne vyspať a rozškriabaná koža je náchylnejšia na preniknutie infekcií. Bežná liečba steroidnými krémami môže mať vedľajšie účinky a časom sa stáva menej efektívnou.

Súvisiace články