Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Deti môžu mať až do puberty problém prejsť cez cestu, tvrdia vedci
Zdielať na

Deti môžu mať až do puberty problém prejsť cez cestu, tvrdia vedci

Archívna reportáž

IOWA / Vedci z Univerzity v Iowe skúmali prechádzanie detí cez vozovku. Dopravnú situáciu virtuálne simulovali a výsledky nepríjemne prekvapili. Deti nedokázali odhadnúť rýchlosť blížiacich sa vozidiel a tým pádom ani správny moment, kedy na vozovku vstúpiť.

Dospelí nad tým ani nerozmýšľajú, úplne automaticky sa pozrú doľava, doprava, vyhodnotia situáciu a rozhodnú sa cez cestu prejsť alebo počkať. U detí je to celkom iné a tak robia rodičia múdro, ak chcú mať potomkov pri priechode cez cestu pod dohľadom a nedovolia im prechádzať samým. Často nastáva situácia, keď dieťa ani nepremýšľa a na vozovku vkročí bez akéhokoľvek spozornenia. No vedci zistili, že aj keď sa dieťa situáciu snaží zvážiť, nemá schopnosť ju aj správne vyhodnotiť.

Pri skúmaní detí vo veku od 6 do 14 rokov pri virtuálne simulovanej dopravnej situácii zaznamenali nehodu v každej vekovej kategórii, okrem najstarších, 14-ročných detí. Deti mali odhadnúť rýchlosť blížiaceho sa vozidla a podľa toho určiť správny moment vykročiť. Každé dieťa absolvovalo 20 pokusov.  Pokusy prejsť cez cestu sa v skupine šesťročných skončili kolíziou v 8 percentách pokusov. Osemroční zlyhali v šiestich percentách, 10-roční v piatich a dvanásťroční v dvoch percentách prípadov. Príčinou má byť nezrelosť mozgu.

Menej vyvinuté kognitívne schopnosti

Vedci hovoria o kombinácii niekoľkých faktorov. Predovšetkým sú to menej vyvinuté kognitívne schopnosti, deti preto nedokážu dobre odhadnúť situáciu. Dospelí si obraz spájajú so zvukom, menšie deti ich často nedokážu správne priradiť, ani určiť smer, odkiaľ zvuk prichádza. Odborníci preto odporúčajú nacvičovať s deťmi odhad vzdialenosti medzi prechádzajúcimi autami a vštepiť im, že je nutné počkať na väčší rozostup.

Deti tiež nedokážu načasovať vstup do vozovky. Nevýhodou je aj ich nízky vzrast a tým pádom zmenšený rozhľad, najmä ak vo výhľade bráni zaparkované auto. A napokon, obrovským rizikom je tiež veľmi jednoduché rozptýlenie ich pozornosti, keď v sekunde zabudnú na sebakontrolu a vnímajú už len novú situáciu, napríklad kamaráta na druhej strane cesty, a rozbehnú sa za ním.

Pozornosť pri prechádzaní cez cestu treba s deťmi trénovať na menej frekventovaných cestách. Rodičia by však nemali v prvom rade zabúdať na to, že práve oni sú pre svojich potomkov vzorom a napríklad prechádzanie na červenú, či križovanie cesty mimo priechodu pre chodcov by malo byť pred zrakom detí tabu.

Pozrite si archívnu reportáž o dopravenej výchove pre predškolákov.

Súvisiace články