Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Autor slávnej fotografie skautka vs. neonacista pre TV JOJ vysvetľuje ako vznikla
Zdielať na

Autor slávnej fotografie skautka vs. neonacista pre TV JOJ vysvetľuje ako vznikla

BRNO/BRATISLAVA / Slovák žijúci v Českej republike, amatérsky fotograf Vladimír Čičmanec, odfotil fotografiu, ktorá obletela celý svet. Je na nej skautka, ktorá sa postavila zoči voči neonacistovi v Brne. Túto silnú fotografiu zdieľali médiá po celom svete. Autor je podľa vlastných slov tomu veľmi rád.

Fotografia vznikla počas prvomájovej demonštrácie Dělnickej mládeže. Neofašistického združenia, ktoré organizuje demonštrácie v Brne s približne dvojročnou periodicitou. "Vždy sa stretne v Brne s odporom. Pred dvomi rokmi bola v Brne masívna blokáda, ktorá bola veľmi úspešná," hovorí Vladimír Čičmanec.

Tento rok iniciatíva "Brno blokuje" zmenila formu akcie na výzvu k občanom Brna, aby nenásilnou a zábavnou formou vyjadrili svoj odpor k fašizmu. "Ľudia si pripravili rôzne transparenty, prišla skupina bubeníkov. Spievalo sa, tancoval sa neďaleko swing. Atmosféra bola veselá a veľmi dobrá," opisuje Čičmanec.

Dělnická mládež sa zastavila aj na Moravskom námestí, kde jej členovia začali ľudí aj napádať. "Situácia na fotografii vznikla tak, že slečna sa snažila dotyčnému vysvetliť, že nacionalizmus a rozdeľovanie ľudí podľa nejakých arbitrážnych konštruktov by nemali mať v dnešnej spoločnosti priestor," uviedol Vladimír Čičmanec.

Amatérsky fotograf si situáciu všimol preto, že ho na ňu upozornili. "Výmena názorov pokračovala ďalej. On bol evidentne rozčúlený z toho, čo mu ona hovorila. Ona sa neho usmievala," opisuje Slovák žijúci v Česku. Podľa jeho slov ku konfliktu medzi nimi nedošlo. Aj keď sa toho obával a jeho samotného neskôr na tejto akcii napadli.

​Fotka sa rozšírila do celého sveta

Fotografia sa veľmi rýchlo začala šíriť do celého sveta. Na facebooku ju najskôr zverejnil len pre priateľov, neskôr verejne. "Vzhľadom na to, že slečna je skautka, si ju všimli skauti a na druhý deň mi volali, či ju môžu zverejniť na globálnej stránke skautov. Z tej to predpokladám dostalo najväčší spád. Začal som dostávať dotazy od najväčších publikácií," uvádza Čičmanec.

Fotografia sa dostala aj do americkej CNN. "V jeden moment mi zazvonil telefón a ozvalo sa dobrý deň, tu je CNN," opisuje.

Autora fotografie veľmi teší, že sa rozšírila do sveta. "Je skvelé, že sa o tej akcii dozvedeli ľudia nielen z Brna, ale po celom svete. Je skvelé, že odkaz fotografie sa takto šíri," dodal.

Vladimír Čičmanec sa so skautkou Luciou pozná. "Niekoľkokrát sme sa niekde stretli, ale nepoznám ju intenzívne," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy