Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sobotka nepodá demisiu, navrhol odvolanie Babiša
Zdielať na

Sobotka nepodá demisiu, navrhol odvolanie Babiša

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude podávať demisiu, pretože prezident Miloš Zeman si vykladá ústavu tak, že by mal z vlády odísť iba premiér. Takýto výklad by podľa Sobotku nevyriešil príčinu vládnej krízy, za ktorú označil škandály vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša (ANO). V piatok preto pošle Zemanovi návrh na odvolanie Babiša a očakáva, že ho Zeman bez odkladu odvolá. Sobotka to povedal na tlačovej konferencii.

Sobotka povedal, že Babiš je zaťažený podozreniami, že neodvádzal dane a že úkoloval novinárov v médiách, ktoré v minulosti vlastnil, ako majú písať. Podľa neho by to stačilo na odchod každého ministra, iba Babiš sa odísť zdráha. Podľa Sobotku sa minister financií nedokáže rozhodnúť v záujme štátu, preto ho odvoláva.

Sobotka povedal, že sa dostal do situácie, keď nebolo možné tolerovať zotrvanie Babiša vo funkcii. Preto tento týždeň navrhol demisiu celej vlády k polovici mája s tým, že by ju bolo možné znova zostaviť na základe súčasnej koalície, ale už bez ministra financií.  "Zúfalí ľudia robia zúfalé veci," Napísal na svoj twitterový účet prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

"K môjmu veľkému prekvapeniu začal prezident republiky verejne interpretovať ústavu úplne v rozpore s ústavnými zvyklosťami, úplne v rozpore s ústavnou praxou, ktorá tu bola bez výnimky v uplynulých rokoch v Českej republike realizovaná," ​​povedal. "Minister financií, ktorý je reálne zaťažený rozsiahlymi škandálmi, by pri takejto interpretácii zo strany prezidenta vo vláde zostal. Pri takejto interpretácii ústavy by nebol naplnený zmysel toho, prečo som demisiu ako predseda vlády zvažoval," povedal Sobotka.

Preto zmenil názor a rozhodol sa podať Zemanovi návrh na Babišovho odvolanie. Odošle ho ešte v piatok. "Verím, že aspoň v tomto prípade bude prezident republiky postupovať v súlade s ústavou Českej republiky a v súlade s ústavou Českej republiky ministra bez zbytočného odkladu odvolá," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy