Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Konflikt na Pražskom hrade. Ostré stretnutie Zemana so Sobotkom
Zdielať na

Konflikt na Pražskom hrade. Ostré stretnutie Zemana so Sobotkom

Archívna reportáž

PRAHA / Poriadne faux pas sa dnes popoludní odohralo na Pražskom hrade, kam zavítal premiér Bohuslav Sobotka, ktorý však neprišiel ešte formálne podať avizovanú demisiu, ale prediskutovať s prezidentom Milošom Zemanom aktuálnu vnútropolitickú situáciu a oboznámiť hostiteľa s postojom ČSSD k jej riešeniu.

Zeman totiž nechal pripraviť sieň, ako by predseda vlády podával demisiu, Sobotkovi poďakoval za prácu, ktorú vykonal v čele vlády a požiadal ho, aby vláda až do vymenovania novej plnila ďalej svoje úlohy.

Najvyšší český predstaviteľ Sobotkovi povedal, že očakával demisiu, a vytkol mu, že spôsobil vládnu krízu.

Podľa názoru predsedu vlády však krízu spôsobil vicepremiér, minister financií Andrej Babiš, ktorý nevysvetlil okolnosti okolo svojho podnikania a majetku.

"Nečakal som, že Miloš Zeman pripraví na Pražskom hrade takýto ceremoniál," poznamenal Sobotka a dodal: "Bohužiaľ, taká je česká politika".

Zeman Sobotku na úvod schôdzky odkázal k mikrofónu a ponúkol mu, aby sa vyjadril. Sobotka uviedol, že nevie, k čomu by sa mal vyjadriť, pretože prišiel diskutovať s prezidentom. Zeman naznačil, že jeho vyjadrenie bude dlhšie. "Ešte včera (v stredu, pozn. red.) ma sekretariát predsedu vlády informoval, že premiér chce prísť na Hrad podať demisiu, preto sme pripravili obvyklé výzdobu, ktoré prebieha pri všetkých demisiách vlády," uviedol Zeman. 

Sobotka prehlásil, že prišiel na Hrad pre politické konzultácie o aktuálnej situácii. Uviedol, že nebol vopred informovaný o tom, aký ceremoniál je pripravený a kritizoval spôsob, akým bol prijatý. "Situácia pre Českú republiku nie je jednoduchá, zaráža ma spôsob, ktorým Hrad pristúpil k tejto schôdzi," povedal Sobotka. 

Obaja politici sa po ostrej výmene názorov pred novinármi odobrali na plánovanú schôdzku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy