Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci v USA vyvinuli umelú maternicu a placentu pre predčasne narodené deti
Zdielať na

Vedci v USA vyvinuli umelú maternicu a placentu pre predčasne narodené deti

Archívne video

WASHINGTON / Vedci v Spojených štátoch vyvinuli mimotelové podporné zariadenie, ktoré svojou funkciou nahrádza maternicu a placentu, čo by mohlo výrazne zvýšiť šancu na prežitie detí narodených predčasne. Nádej na zlepšenie starostlivosti o predčasne narodené deti dávajú predklinické testy na jahňatách, uviedla agentúra Reuters.

V umelom vaku naplnenom plodovou vodou odborníci dokázali vytvoriť podmienky podobné v maternici a placente. Prototyp zariadenia vyskúšali na šiestich jahňatách, ktorých prirodzený vývoj v materskom lone prerušili v dobe, ktorá zodpovedá 23. či 24. týždni ľudského plodu, teda koncu piateho mesiaca tehotenstva.

Začiatok šiesteho mesiaca je všeobecne považovaný za hranicu prežitia. Nedonosený novorodenec v období po 23. týždni váži okolo 500 gramov a jeho pľúca nie sú schopné spracovávať vzduch.

Napríklad v USA sa predčasne v rozmedzí 23. až 26. týždňa tehotenstva narodí ročne 30 000 detí, nádej na ich prežitie je mimoriadne nízka, zomrie ich až 70 percent. Mnoho z tých, ktorí extrémne skoré narodenia prežijú, sa potom následne potýkajú s celoživotnými zdravotnými problémami.

S pomocou umelého vaku a v laboratóriu s plodovou vodou boli vedci schopní pokračovať vo vývoji plodov jahniat. Takéto prostredie navyše bolo takmer sterilné. Vývoj pľúc plodov jahniat je podľa fyziológa Marcusa Daveyho, ktorý sa na testoch podieľal, veľmi podobný tomu ľudskému.

"Pľúca plodu sú uspôsobené k činnosti v kvapaline. Takéto prostredie sme vytvorili, čím sme umožnili, aby sa pľúca aj ďalšie orgány mohli vyvíjať," vysvetlil Davey s tým, že súčasne umožnili aj výživu a rast plodu.

Vedúci tímu vedcov Alan Flake povedal, že cieľom práce je vyvinúť mimotelovo podporný systém, do ktorého môžu byť na niekoľko týždňov umiestnené deti narodené extrémne predčasne. Po dosiahnutí 28. týždňa prekonáva totiž plod jeden z medzníkov svojho vývoja, takzvanú hranicu životaschopnosti, kedy je schopný prežiť mimo maternice.

Hoci vývoj podporného systému môže trvať aj desať rokov, Flake verí, že dovtedy budú mať lekári k dispozícii zariadenie s plodovou vodou, ktoré dramaticky zvýši šance na prežitie nedonosených detí. V súčasnej dobe sú predčasne narodené deti umiestňované do inkubátorov s umelou pľúcnou ventiláciou.

Súvisiace články