Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci chcú vyradiť gén sýtosti v boji proti obezite
Zdielať na

Vedci chcú vyradiť gén sýtosti v boji proti obezite

BRATISLAVA / Vedci po celom svete hľadajú lieky proti obezite či nadváhe. S kilogramami sa navyše spájajú aj ďalšie zdravotné problémy. Tím austrálskych vedcov napríklad objavil takzvaný gén sýtosti a sľubuje si od tohto poznatku veľa. Americkí vedci sa zas inšpirovali hladovkou a vytvorili recept, ktorý pomáha nielen zhodiť tuk, ale aj omladzuje.

Gén ETS-5 podľa vedcov pri jedení spúšťa v mozgu signály o tom, že sme už dostatočne energeticky nasýtení. "Že máme dostatok zásob a že nasmeruje metabolizmus na tvorbu tukov," vysvetľuje  Július Hodosy z ústavu molekulárnej biológie. U pozorovaných laboratórnych škrkaviek ihneď po tomto signále  organizmus spustil premenu cukrov na tuky a to až do vyčerpania zásob.  Signál o energetickej sýtosti spustil zároveň aj relaxačný režim, aký asi mnohí poznáme po výdatnom nedeľnom obede. Čím viac sýtosti, tým menej pohybu a viac tuku. Vedci však vedia ako s génom vybabrať. 

"Keby sa nám ho podarilo vyradiť, tak by mohol spôsobiť to, že by sme prestali tie cukry ukladať do tukov," myslí si Hodosy. To by mohol byť do budúcna aj liek proti obezite. Zatiaľ však funguje iba redukčný. "Nejesť a pohyb," dodáva Hodosy.

Súvisiace články