Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chceme silného prezidenta, rozhodli Turci. Výsledok bol tesný
Zdielať na

Chceme silného prezidenta, rozhodli Turci. Výsledok bol tesný

ISTANBUL / V tureckom referende zvíťazili priaznivci zmien ústavy, ktoré posilnia právomoci prezidenta. Po sčítaní 100 percent hlasov majú podľa agentúry Anadolu 51,2 percent.

Výsledky tureckého referenda už za dostatočné pre víťazstvo zástancov ústavných zmien označil turecký vicepremiér Veysi Kaynak pričom uviedol, že budú dôležitým faktorom pre ďalšie rokovanie s Európskou úniou.

"V niektorých provinciách sme nedosiahli množstvo očakávaných podporných hlasov," povedal Kaynak z tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Ďalej však uviedol, že AKP bude brať na zreteľ aj množstvo odporcov ústavných zmien.

"Naša strana si chce získať srdcia všetkých občanov. To je našim cieľom," dodal Kaynak. Podľa agentúry AP už v Istanbule búrlivo, ohňostrojmi, oslavujú aj Erdoganvi prívrženci, zatiaľ čo dve opozičné strany čiastkové výsledky spochybnili a žiadajú prepočítanie hlasov. 

V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Turci, žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla.

https://twitter.com/EuropeElects/status/853656035571232768

O čom Turci v referende hlasovali? Prijatie ústavných zmien bude znamenať zmenu parlamentného politického systému na prezidentský. Prezident, ktorý je volený priamo sa stane zároveň predsedom vlády. Zruší sa post premiéra a obmedzia sa kontrolné funkcie parlamentuV návrhu sa predpokladá 18 ústavných zmien. Okrem zrušenia funkcie premiéra nebude platiť podmienka nestraníckosti prezidenta. Počet poslancov sa zvýši o 50 členov na 600 a ich minimálny vek sa zníži z 25 na 18 rokov.

Zrušené budú vojenské súdy a prezident bude môcť menovať štyroch z 13 členov najvyššieho súdu. Prezident bude tiež navrhovať rozpočet, vymenovať ministrov či vysokých štátnych úradníkov. Pokiaľ bude vyhlásený výnimočný stav, bude môcť vydávať priame exekutívne nariadenie.

​V historickom referende o ústavných zmenách v Turecku bolo zrátaných oveľa menej hlasov, ako uvádza na svojej stránke štátna agentúra Anadolu. Agentúre DPA to povedal Mehmet Hadimi Yakupoglu, zástupca opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) v ústrednej volebnej komisii, ktorý to označil za "manipulácie".

Podpredseda CHP Erdal Aksünger podľa denníka Hurriyet avizoval, že jeho strana bude požadovať prepočítanie 37 percent hlasov odovzdaných v referende. Rovnako sa chce zachovať aj prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP)

Ústredná volebná komisia predtým oznámila, že akceptuje aj hlasovacie lístky a obálky, ktoré nemajú jej pečiatku. Stalo sa tak preto, že niektoré okresné volebné komisie odovzdali voličom neopečiatkované hlasovacie lístky a obálky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy