Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Žena vysúdila od exmanžela za domáce práce viac ako 23 000 eur
Zdielať na

Žena vysúdila od exmanžela za domáce práce viac ako 23 000 eur

MADRID / Koľko stoja domáce práce? Podľa rozhodnutia španielskeho súdu približne 23 500 eur. Túto čiastku musí vyplatiť muž svojej bývalej žene za varenie a upratovanie, ktorému sa venovala počas ich šesťročného manželstva.

Potom čo sa dvojica v roku 2013 rozviedla, tvrdila žena, že má nárok na plat za všetky domáce práce, ktoré v dome vykonávala, keď spolu začali žiť. Argumentovala tým, že sa vzdala svojho zamestnania, aby sa mohla starať o manžela a dom, a naviac jej partner pred svadbou zamestnával slúžku, ktorej úlohy potom prevzala. 

Trojčlenný súd na severe Španielska dal manželke za pravdu a rozhodol, že manželkine domáce práce boli jej zamestnaním, za ktoré si zaslúži kompenzáciu. Výška finančného vyrovnania bola stanovená na základe minimálnej ročnej mzdy vynásobenej počtom manželských rokov a vydelené dvomi, pretože domáce práce boli prínos pre manžela i manželku. 

Muž sa proti rozsudku odvolal k vyššej súdnej inštancii. Pokiaľ ale s odvolaním neuspeje, stane sa toto súdne rozhodnutie precedensom, ktorým sa budú musieť ďalšie súdy v Španielsku riadiť v podobných prípadoch. 

Súvisiace články