Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Blaznivé aprílové počasie prinesie sneh. Pripravte sa aj na vietor
Zdielať na

Blaznivé aprílové počasie prinesie sneh. Pripravte sa aj na vietor

BRATISLAVA / Za studeným frontom k nám prúdi studený vzduch, ktorý prináša silný vietor a sneženie na sever nášho územia. Mohli by sme povedať, že obyvatelia Kysúc, Oravy už testujú počasie ďalších dní. 

Chladné aprílové počasie bude u nás pretrvávať aj v ďalších dňoch. Na Veľkonočný pondelok bude postupne od severozápadu pribúdať oblačnosti a najmä v západnej polovici krajiny sa na mnohých miestach objavia prehánky, od asi 800-900 m budú snehové. Denná teplota dosiahne od 6-8°C na severe po 14 °C na juhu. 
"V utorok k nám začne prúdiť od severovýchodu chladný vzduch v tyle tlakovej níže nad Maďarskom. Zosilnie vietor, zvýraznia sa zrážky. Od asi 800 m bude snežiť. Denná teplota sa zníži, dosiahne iba od 8 do 13, na severe iba od 4 do 8 °C," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Mirka Jarošová. Vietor od severu do 30, v nárazoch postupne okolo 50 km/h.

Streda prinesie veľa oblačnosti, veľa zrážok, postupne bude hranica sneženie klesať až na 400 m. Pozor na tvorbu snehových jazykov a závejov v hornatých častiach krajiny! Denná teplota nízka na túto ročnú dobu, bude iba od 5 do 9, na severe, ale aj krajnom západe iba okolo 3°C. Silno veterno! Vietor od severu do 30, v nárazoch okolo 70 km/h. 
Štvrtok bude pokračovať vo veternom, mimoriadne chladnom a daždivo-snehovom počasí. Stále pri oblačnej až zamračenej oblohe sa na mnohých miestach budú objavovať prehánky, zväčša snehové, alebo zmiešané v polohách do 400 m. Denná teplota od 4 do 10, na severe okolo 2°C. Vietor od severu do 30, v nárazoch okolo 65 km/h. Naďalej sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje v hornatých častiach Slovenska, je predpoklad, že na severe spadne od 15 do 25 cm snehu.

V piatok bude síce o máličko teplejšie, ale naďalej sa sneženie bude objavovať od výšky asi 500 m. Denná teplota bude od 5 do 10 C, na severe iba okolo 3°C. Naďalej veterno.
V noci bude teplota klesať zväčša od 2 do -4°C, mínusové teploty sú pravdepodobné v dolinách a kotlinách Slovenska.  "Je treba pripomenúť, že takéto počasie je veľmi nepriaznivé pre vegetáciu a obávam sa, že sa bude opakovať situácia z minulého roka, keď mráz zničil väčšinu úrody marhuľ, broskýň, sliviek a jabĺk. Pretože aj teraz máme jablone nádherne ukvitnuté, obavy o tohoročné jablká na našom území sú namieste. Ak ich aj neponičí mráz, silný studený vietor môže tiež napáchať veľké škody na našich sadoch," dodáva meteorologička.

Veľkonočná nedeľa bola pod Tatrami poriadne chladná. Husté sneženie sprevádzalo veriacich na omše na mnohých miestach. Sviatky jari pripomínali iba veľkonočné košíky a jarné kroje, ktoré si v Lendaku obliekajú vždy iba na špeciálnu príležitosť. Ale gorali sú zrejme poriadni otužilci. Pozrite si reportáž Maji Pavlíkovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy