Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TOP DESAŤ najlepších letísk sveta
Zdielať na

TOP DESAŤ najlepších letísk sveta

SINGAPUR / Najlepšie letisko sveta leží v Singapure. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu medzinárodnej agentúry Skytrax, ktorá skúma kvalitu služieb a spokojnosť cestujúcich na letiskách už od roku 1999. Podľa iného cestovateľského webu (eDreams) ale na prvých šiestich priečkach vládnu letiská v európskych mestách.

V posledných rokoch súťaž o najlepšie letisko sveta suverénne vyhráva Singapore Changi. Na druhom mieste sa umiestnilo letisko v Tokiu a tretiu priečku obsadilo letisko Incheon v Soule. 

Letisko v Singapure sa o svojich cestujúcich príkladne stará. Nachádza sa tu napríklad kino, kde sa premietajú filmy dvadsaťštyri hodín denne (vstup do neho je zdarma), bazén na streche či záhrada s motýľmi a 6-metrový vodopád. Je tu taktiež ihrisko pre deti i dospelých, zábavná hala s počítačovými hrami i vidiecke parky.

Štvrtý terminál právu dokončujú a otvoria ho v polovici roku 2017. Jeho súčasťou by mal byť i umelý vodopád - najvyšší vodopád na svete, ktorý kedy kto v interiéri vybudoval. 

Tohtoročný rebríček spoločnosti Skytrex vychádza z dotazníkov 13,82 miliónov pasažierov 105 rôznych národností. V prieskume, ktorý prebiehal od júna 2016 do konca februára tohto roku, zahrnuli celkovo 550 letísk z celého sveta. Do prvej stovky sa prebojovalo i letisko v Budapešti, Prahe a Varšave. 

Podľa webu eDreams

Rebríček najlepších letísk sveta zostavil i cestovateľský web eDreams. Vyberá na základe 65 000 recenzií letísk. V tomto prípade sa ale na prvej priečke umiestnilo letisko v Helsinkách, druhé miesto obsadilo letisko v Glasgowe a tretie miesto letisko v Zürichu. Helsinské letisko uspelo vďaka čistote, bezpečnostným štandardom i servisu, ktorý poskytuje cestujúcim. 

Rebríček najlepších letísk podľa Skytraxu:
1. Singapur - Changi
2. Haneda, Tokio, Japonsko
3. Incheon, Soul
4. Mníchov, Nemecko
5. Letisko v Hong Kongu
6. Hamad International Airport, Katar
7. Chubu Centrair Nagoya, Japonsko
8. Zürich, Švajčiarsko
9. Heathrow, Londýn, UK
10. Frankfurt, Nemecko

Rebríček najlepších letísk podľa eDreams:
1. Helsinki-Vantaa, Fínsko
2. Glasgow, UK
3. Zürich, Švajčiarsko
4. Mníchov, Nemecko
5. Frankfurt, Nemecko
6. Ženeva, Švajčiarsko
7. Bangkok International airport, Thajsko
8. Tel Aviv Ben Gurion airport, Izrael
9. Oslo Gardermoen airport, Nórsko
10. Dublin, Írsko

Súvisiace články