Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Američania chcú dať dcére meno Alah, úrady nesúhlasia
Zdielať na

Američania chcú dať dcére meno Alah, úrady nesúhlasia

GEORGIA / Takmer dvojročná Američanka zostáva oficiálne bez mena. Úrady totiž nepovolili jej rodičom, aby jej dali priezvisko Alah. Pár z amerického štátu Georgia sa však s odmietnutím nechcel zmieriť a vedie s úradmi súdny spor.

Rodičia chceli dať dcére meno Zalykha Graceful Lorraina Alah. Prvé tri mená, hoci sú netradičné, americké úrady schválili bez problémov. Kameňom úrazu sa stalo až to štvrté. Dievča dodnes nemá rodný list. Ťahanice trvajú už takmer dva roky. 

Podľa rodičov je konanie úradov neprijateľné a chcú pre svoju dcéru také meno, aké jej sami vybrali. Úrady sú proti a namietajú, že dcéra by mala niesť priezvisko jedného z rodičov alebo kombináciou oboch mien.

Naozaj hlúpe meno, tvrdí profesor práva

Alah v arabčine znamená Boh. Otec dievčaťa uviedol, že im toto meno príde vznešené. "Je to nefér, porušujú naše práva," uviedol. Pár pritom už má syna, ktorý sa volá Masterful Mosirah Aly Alah. Jeho meno pritom nikdy nikto nespochybnil.

Obrátili sa preto na Americkú úniu občianskych práv. Bez rodného listu dievča nedostane číslo sociálneho poistenia a jej identita, rovnako ako aj práva, sú ohrozené.  Dievča by nemohli zapísať ani do školy. 

"Je to hlúpe meno, ale je to zákonné právo rodičov pomenovať tak svoje dieťa," uviedol profesor práva z univerzity v Kalifornii. 

Súvisiace články